– Ja, Frontline aksjen har korrigert mye. Det var store forventninger til andre halvår i år og markedet har skuffet. Vi tror dog reaksjonen har vært i overkant, all den tid vi bygger NAV hver dag og verdiene på moderne skip fortsatt er sterke, sier Barstad.
Aksjemarkedet ser imidlertid ikke ut til å være enig med Barstad. Onsdag formiddag var Frontline-aksjen ned voldsomme 11 prosent.
Fundamentalt mener Barstad at bildet uendret, men at det er skjøvet ut i tid.
– Ordreboken har sluttet å vokse og tankflåten blir bare eldre og eldre samtidig som oljeetterspørselen fortsetter å vokse globalt.
Depressivt marked
På Paretokonferansen i september sa Barstad at rateutviklingen i stortank hadde vært depressiv og at markedet hadde vært langt svakere enn det han hadde håpet på. I oktober og november har det om mulig blitt enda verre.
– Det er ikke tvil om at utviklingen i oljeetterspørsel har vært svakere enn ventet, og spesielt Kina har skuffet, men vi er også stilt overfor det faktum at Kinas import av iransk olje har vokst voldsomt de seneste årene. Når veksten generelt er svak, og spesielt Kina øker import av sanksjonert olje, faller etterspørselen for det konvensjonelle og lovlydige tankmarkedet, sier han.
Frontline har siden krigen i Ukraina brøt ut konsekvent sagt nei til all russisk olje.
Reddes av Trump?
Frontline-sjefen mener det er gode muligheter for at det vil bli et solid løft i tankinntjeningen når Donald Trump overtar som president i USA i januar til neste år.
– Under Biden har USA tillatt Irans eksport av olje og gass å vokse eksponentielt ved i liten grad håndheve sanksjoner. Trump og republikanerne har signalisert at de vil gå hardt til verks mot Irans eksport, som finansierer terrororganisasjoner i hele regionen, og dette vil være positivt for hele tankmarkedet. Om løftet kommer nå opp mot jul, eller i første kvartal 2025 er vanskelig å spå, men balansen i markedet er stram så det skal lite til for å vippe det i riktig retning.
Trumps forslag om om 25 prosent tollbarriere mot Canada og Mexico kan ifølge Barstad også gi en ny dynamikk i tankmarkedet.
– USA importerer over fire millioner fat olje hver dag fra disse landene, samt eksporterer over en million fat produkt hver dag til Mexico. Må volum i denne størrelsesordre erstattes eller omdirigeres, er det store tall for tankmarkedet.
Produkttankmarkedet var knallsterkt gjennom hele fjoråret, men de seneste to kvartalene har også dette markedet vist svakhetstegn.
– Det har vært bygget stor kapasitet innenfor raffinering av olje, som har gitt en reaksjon på marginer. Produktetterspørsel er påvirket av generell konsumvekst, og vi har sett utfordrende veksttakten i deler av Europa samt Asia. Dette har ført til marginale arbitrasjer og lavere etterspørsel etter frakt, sier Lars Barstad.
Tar ned estimatene
Arctic-analytiker Kristoffer Barth Skeie skriver i en Frontline-oppdatering onsdag at resultatet og utbyttet var svakere enn hva både han og markedet hadde ventet.
«Vi forventer at estimatene for fjerde kvartal vil bli tatt kraftig ned etter onsdagens kvartalsrapport og at aksjen vil falle på børsen onsdag».
Frontline satt igjen med et overskudd på 60,5 millioner dollar i tredje kvartal. Resultatet var 127,1 millioner dollar svakere enn i andre kvartal og og 47,1 millioner dollar svakere enn i samme periode i fjor. Resultatet var også dårligere enn det analytikerne hadde ventet. Konsensusestimatet lå på 89 millioner dollar.
Kvartalsutbyttet endte på 0,34 dollar pr. aksje, som var ned fra 0,62 dollar aksjen i første og andre kvartal. Utbyttet var noe lavere enn ventet.