<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Burlesk reddet bunnlinjen

Olympen hadde gått konkurs to ganger på kort tid da Terje Tuft tok over den tradisjonsrike restauranten. – Vi går i pluss i første hele driftsår, sier han.

Publisert 13. sep.
Oppdatert 16. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 660 ord
VENTER GOD JULEBORDSESONG: – Vi går i pluss i første hele driftsår. Det er bra med tanke på at kjøpekraften er under press og mange i bransjen har det tøft, sier Terje Tuft, som tok over som eier av Olympen i november i fjor. Foto: Lena S. Falck

I april 2021 solgte Rodeløkka Invest Olympen Mat & Vinhus, også kalt «Lompa», til Fru Haugans Holding. I juni året etter så de nye eierne seg nødt til å legge ned. Deretter tok utelivskonsernet Flott Gjort over driften av det 125 år gamle utestedet på Grønland i Oslo. Det gikk heller ikke veien, og i mai i fjor slo også Flott Gjort stedet konkurs.

Deretter tok daværende gårdeier selv over stedet, og inviterte til storslått åpningsfest i oktober i fjor. Terje Tuft, som i en årrekke hadde drevet den asiatiske restauranten Xeast i Nydalen, var en av gjestene.

– Gårdeieren var på jakt etter en god drifter og var godt kjent med mitt andre restaurantprosjekt, og jeg hadde bare så vidt kommet inn døren før han spurte om jeg ville ta over stedet, sier Tuft.

Han trengte ikke å tenke seg om særlig lenge.

– Jeg ringte ham tilbake i starten av november og sa «Jeg kan ta over, men da blir det fra i morgen». Jeg ville ha med julebordsesongen, for det er da restaurantbransjen tjener penger.

TILBAKE TIL BURLESK-STILEN: – Pigalle var en litt stram cocktail-bar da jeg tok over, sier Terje Tuft om nattklubben i andre etasje. Foto: Lena S. Falck

Ny daglig leder og medeier

Med på kjøpet fulgte nattklubben Pigalle i andre etasje og «Loftet» i etasjen over. Tuft har åpnet en ny takterrasse i tredje etasje og renovert de tilstøtende lokalene. Her åpnet han selskapslokaler tidligere i år. I tillegg har han foretatt noen reparasjoner i Olympen og renovert Pigalle.

– Pigalle var en litt stram cocktail-bar da jeg tok over. Vi har hentet tilbake den opprinnelige, lune burlesk-stilen, sier Tuft.

Endringene kan ha lønnet seg. I fjor gikk stedet i balanse og i år ser det lyst ut.

– Vi går i pluss i første hele driftsår. Det er bra med tanke på at kjøpekraften er under press og mange i bransjen har det tøft. Årets julebordsesong ser ut til å bli bra. Vi satser på tre bordsettinger syv dager i uken, og allerede nå er det fullt i alle tre etasjene mange dager i julebordsesongen, sier Tuft.

– Hva tror du er grunnen til at dere har klart å snu skuta?

– Vi er veldig aktive i markedet og synlige både i sosiale medier og via annonser. For å klare seg i denne bransjen må man overgå forventningene. Vi er et «nedpå-sted» som likevel tilbyr god mat. I tillegg har vi bemanning som leverer fra hjertet, sier Tuft.

Denne måneden fikk Lompa-huset en ny daglig leder, Rune Johansen, som tidligere har vært direktør ved Grand Hotel og drevet Stortorvets Gjestgiveri.

– Han er en tungvekter i bransjen med spesialkompetanse på julebord. Nå er vi absolutt klare for storinnrykk i julebordsesongen, sier Tuft.

Johansen er også kommet inn på eiersiden i Olympen. Tuft eier etter dette 60 prosent av aksjene, mens Johansen og en passiv investor deler resten.

Sikter mot 40-50 mill.

Olympen har i år eksistert som serveringssted i 125 år, etter tidligere å ha fungert både som teater og hestestall. Men sine mange enorme lysekroner og digre malerier malt av Lars Backer for snart 100 år siden får man på et vis følelsen av å reise tilbake i tid når man sitter i lokalet.

– Det skal skje mye her i år i forbindelse med 125-årsjubileet. Sist lørdag hadde vi for eksempel Lompa-disco, og ellers har vi jazzkonsert hver lørdag fra klokken 15. Her er det full fart i tre etasjer i helgene, sier Tuft.

– Mot slutten av fjoråret sa du til Finansavisen at dere har budsjettert med en omsetning på minimum 35 millioner kroner på årsbasis, og at dere går breakeven med rundt 25 millioner. Hvor havner dere omsetningsmessig i år?

– I år havner vi nok opp mot 30 millioner, og om tre år bør vi være oppe i 40-50 millioner. 2025 blir nok et bra år, med bedre kjøpekraft. Jeg håper på rentekutt og på at inflasjonen svekkes, sier Tuft.