<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
lead
TOMF FORD 002: Gjennom 444 sider får man bli med inn i universet til Tom Ford - en av verdens mest kjente designere.  Foto: Tom Ford / Rizzoli New York

Tom Ford letter på sløret i ny bok

De som trodde at Tom Ford allerede hadde fortalt alt, vil åpenbart få en overraskelse i hans andre bok.

Publisert 2. des. 2021
Lesetid: 3 minutter

Da kongen av glamour fylte 60 år under pandemien, ble han sittende igjen med de samme eksistensielle spørsmålene mange andre av oss møtte, da verden plutselig stoppet opp; «Hva har jeg brukt de siste årene mine på?».

Ektemannen Richard Buckley, var døende syk. Ford hadde nettopp flyttet tilbake til Los Angeles etter et lenger opphold i London og det var akkurat 15 år siden han startet sitt eget merke, Tom Ford.

Moteindustrien var en av de hardest rammede under pandemien. Den belager seg i stor grad på turisme (kundene), fysiske visninger og en globalt sammenkoblet produksjon. Da hamsterhjulet fikk en bråstopp, fikk Tom Ford tid til å se tilbake – ikke minst tid til å lage en ny bok om sine siste femten år i luksusindustrien.

På salongbordet

Tom Ford 002 er en «coffee table»-bok som på mange måter fortsetter der den forrige utgivelsen som kom ut i 2008. Mens den første boken ble en bestselger som handlet om livet som designer for Gucci og YSL (nå Saint Laurent), handler Tom Ford 002 om livet i kulissene til hans eget luksusmerke og de to prisbelønte filmene; A Single Man (2009) og Nocturnal Animals (2016).

TOMF FORD 002: Gjennom 444 sider får man bli med inn i universet til Tom Ford - en av verdens mest kjente designere. Foto: Tom Ford / Rizzoli New York

For de som allerede besitter den forrige boken, kan man kalle denne utgivelsen for «post Gucci» i Ford sin karriere. I boken blir de siste femten årene til Tom Ford i stor grad oppsummert i form av bilder – gjerne av kjente ansikter som Drake, Rihanna, og Jennifer Lopez. Forordet er Anna Wintour som har skrevet. Visstnok skal han ha startet med 1.000 bilder som var limt opp på en vegg, og jobbet seg nedover.

Gjennom 444 sider får man bli med inn i universet til Tom Ford - en av verdens mest kjente designere, men som alltid har holdt sin egen personlige sfære på en armlengdes avstand fra pressen.

Så hva vet vi egentlig om designeren fra Texas?

Vi vet at han aldri bruker sneakers. At han malte traktorene på gården sin svarte fordi han syntes det passet bedre til de svarte hestene og kyrne på gården. At han har tråkket over flere barrierer når det gjelder å publisere hyperseksuelle reklamekampanjer og at han er ekstremt detaljorientert. Vi vet også at dressene hans har et upåklagelige rykte, selv blant anerkjente skreddere.

I boken er han mer åpenhjertig om kvalene om å gå inn i parfyme- og skjønnhetsindustrien. Den samme kategorien som han omsatte 10 milliarder kroner på i 2020, samt frykten for å designe moteplagg under sitt eget merke (som omsatte 20 milliarder i 2020). Det er mer om livet som filmskaper – med påfølgende bilder fra settet til de to prisbelønte filmene han har regissert. 

Jay Zs hyllest til designeren med låten «Tom Ford» er selvfølgelig også omtalt. Ikke minst, forteller han hvordan det er å bli far. Det mest overraskende er den åpenhjertige fortellingen om forholdet til avhengighet- og rus. Tom Ford 002, er med dét en fin julegave til alle over 18 år.