<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økning i eksplosjonsartede branner i elsparkesykler

Brannvesenet ser en økning i eksplosjonsartede branner i litiumbatteriene på elsparkesykler.

Publisert 13. okt.

I 2021 ble seks omsorgsboliger i Tønsberg ødelagt i en brann som startet ved en elsparkesykkel inne. Brannvesenet i Vestfold har telt opp over 30 lignende branner nasjonalt i år, skriver NRK.

Ifølge rikskringkasteren viser statistikk at det er en klar vekst i antall branner som starter i litiumbattierer på elsparkesykler.

– Vi ser en økning, og det kombinert med at brannforløpet i den typen branner er nærmest eksplosiv, sier brannsjef i Vestfold og Telemark, Jan Helge Kaiser, til NRK.

Ifølge Trafikkforsikringsforeningen har flere branner begynt mens batteriet har stått til lading. Problemet er ofte knyttet til skader på batteriet.

Siden 2023 har det vært lovpålagt med ansvarsforsikring på denne typen kjøretøy. Likevel har Trafikkforsikringsforeningen registrert flere saker der uforsikrede elsparkesykler er involvert.

– Det er skremmende at flertallet fortsatt mangler den lovpålagte forsikringen, sier Rebecca Bruun, juridisk fagsjef i Trafikkforsikringsforeningen, til NRK.