<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

KLP inn i Fjord1

KLP er blitt medeier i Norges største fergeselskap, Fjord1. – Veldig positivt, sier rederisjef Dagfinn Neteland.

Publisert 6. mars
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 453 ord
KJØPER SEG INN I FJORD1: Aage Schaanning er KLPs konserndirektør for økonomi og finans. Her er han fotografert på Venturekonferansen i Trondheim i januar. Foto: Anders Horntvedt

I fjor høst ble det klart at Per Sævik-familien i Fosnavåg og amerikanske Vision Ridge Partners solgte Fjord1 til de to europeiske infrastrukturfondene DIF Capital Partners og EDF Invest. Selgerne hadde eid Fjord1 på 50/50-basis siden 2021.

Nå er transaksjonen gjennomført, samtidig som Kommunal Landspensjonskasse (KLP) er kommet inn som ny medeier i fergekjempen med en eierandel på 20 prosent.

FORNØYD FERGESJEF: Konsernsjef Dagfinn Neteland i Fjord1 ønsker KLP velkommen som medeier i selskapet. Foto: Frank Helge Njøsen

Største enkeltinvestering

Aksjeposten skal være KLPs største enkeltinvestering i et norsk infrastrukturselskap, men det er ikke kjent hvor mye selskapet betaler for andelen.

– Dette er en viktig investering for KLP. Vi er trygge på at Fjord1 er godt posisjonert til å levere både effektive samfunnskritiske tjenester og en god avkastning for våre pensjonskunder, sier KLPs konserndirektør for økonomi og finans, Aage Schaanning.

At rederiet har gode finansielle resultater samtidig som det bidrar til stor klimavennlig omstilling, sier mye om kvaliteten i organisasjonen, mener Schaanning.

KLP er et av Norges største livsforsikringsselskaper og leverer pensjons-, finans- og forsikringstjenester til kommuner og fylkeskommuner, helseforetak og til bedrifter både i offentlig og privat sektor, og til deres ansatte.

– Svært positivt

Adm. direktør i Fjord1, Dagfinn Neteland, er svært positiv til at de to utenlandske kjøperne får med seg en norsk partner som medeier i rederiet.

– Denne nyheten er tatt veldig godt imot i organisasjonen. Vi er glade for å ha KLP med videre på eiersiden og ser frem til et godt samarbeid til det beste for Fjord1 og selskapets utvikling, sier han.

Tidligere er transportselskapene Boreal, Norled og Torghatten solgt til utlandet.

Av 2022-regnskapet til Sævik-familiens selskap Havilafjord fremgikk det at aksjene i Fjord1 pr. 31. desember det året var verdsatt til 3.056 millioner kroner i eierselskapet Fjord1 Topco.

Ukjent pris

Oppgjøret for aksjene skjedde for en måneds tid siden. Prisen som Sævik og Vision Ridge fikk for Fjord1-aksjene, er ikke kjent. Både selger og kjøper har sagt at den er konfidensiell mellom partene.

I oktober skrev Finansavisen at salgssummen basert på hva Norled og Torghatten tidligere var solgt for, kunne ligge rundt 4 milliarder kroner.

I 2022 tok Havila og Vision Ridge dessuten et utbytte på 999 millioner kroner fra Fjord1.

Med over 1.000 ansatte og en flåte på 81 bil- og passasjerferger er Fjord1 Norges største fergeselskap og landets ledende eier og operatør av elektrifisert fergetransport. Flesteparten av rederiets fergeruter befinner seg på Vestlandet og står for halvparten av alle fergereiser i Norge.