<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tar exit – får betalt i unoterte Texas-aksjer

Edvin Austbø, Fritz Rieber og Richard Urbanski har satset tungt i seismikkmyggen. Nå kommer betalingen: Investorene får aksjer i et unotert Houston-selskap.

Publisert 13. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 634 ord
HAR UTVIKLET EGET SYSTEM: InApril har utviklet sitt eget system som leverer seismikk basert på noder, eller sensorer, på havbunnen. Foto: inApril

– Bedriften har ikke vært særlig vellykket fra et kommersielt perspektiv, men teknologien har vi hatt suksess med. Likevel har vi besluttet at det var en bedre strategi å bli del av en større enhet fremfor å bygge opp et selskap på egen hånd, sier Robert Basili, daglig leder i seismikkmyggen inApril.

Historisk er seismikk blitt utført med store skip og lange lyttekabler, også kalt streamere, på slep.

Men inApril har utviklet sitt eget system, Venator. Det leverer seismikk basert på noder, eller sensorer, på havbunnen.

Finansavisen har tidligere fortalt om selskapets mange år med underskudd.

inApril

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 18,8 4,9
Driftsresultat −16,0 −22,4
Resultat før skatt −19,4 −24,7
Årsresultat −19,4 −24,7

Eiere (før transaksjonen): Alden (Edvin Austbø, 29, 1 %), Rieber & Søn (21,1 %), Westcon Invest (Øystein Matre med familie, 10,6 %), Jektevika Holding (Øystein Matre med familie, 5,5 %), TTC Invest (Richard Urbanski, 5,5 %), October Consulting (Vidar Hovland og Ann M. Olsen Hovland, 4,1 %), Elreg (Arne Margido Jenssen med flere, 3,2 %), Zee Ploeg (Fritz Rieber og Marianne Mangschou Rieber, 2,9 %), andre (28,1 %).

– Utelukkende aksjer involvert

Nå overtas selskapet av SAExploration, et privateid oljeservice- og seismikkselskap som har hovedkontor i Houston i den amerikanske delstaten Texas.

SAExploration gjennomførte en refinansiering på 26 millioner dollar i 2022, med konvertering av gjeld og tilførsel av ny kapital.

Partene ønsker ikke å gi mye detaljer om fusjonen, men Basili bekrefter at det ikke betales penger til aksjonærene i inApril.

– Det vi kan si, er at dette er strukturert som en fusjon der det utelukkende er aksjer involvert. Det er imidlertid åpenbart at SAExploration er størst av de to, sier Basili.

– Samarbeidet med SAExploration vil ta teknologien til inApril til neste nivå. Det åpner dører som vil endre de økonomiske forutsetningene i seismisk utforskning av havbunnen, legger han til.

FORNØYD: – Bedriften har ikke vært særlig vellykket sett med kommersielle øyne, men teknologien har vi hatt suksess med, sier Robert Basili, daglig leder i inApril. Foto: Anders Horntvedt

Må følge opp Texas-aksjer

Han legger til at transaksjonen krever kvalifisert flertall på en ekstraordinær generalforsamling, og at selskapets største aksjonærer støtter avtalen.

– Vi møttes i fjor sommer, og partnerskapet utviklet seg derfra, sier Basili.

Forutsatt at sammenslåingen blir realisert, vil flere norske investorer forbli aksjonærer i SAExploration.

De må dermed forholde seg til styret og øvrige eiere i USA for å følge opp investeringen i det privateide Houston-selskapet.

De største eierne er: 

* Rieber & Søn, med Fritz Rieber i spissen. Kalles også Suppe-Rieber, siden familien i mange år var hovedeier i næringsmiddelkonsernet Rieber, der Toro var en viktig del.

* Alden, investeringsselskapet til Edvin Austbø.

* Westcon Invest, med Øystein Matre i spissen.

* Richard Urbanski.

* Simen Thorsen med Hortulan Holding.

INVESTOR: Fritz Rieber. Foto: Siv Dolmen

125 millioner i minus

Siden 2017 har selskapet hatt et samlet resultat før skatt på rundt 125 millioner kroner i minus, selv om det riktignok innbefatter ekstraordinære avskrivninger, utviklingskostnader og kostnader i forbindelse med et oppkjøp.

Planen for et år siden var å tjene penger enten sent i 2023 eller tidlig i 2024. 2023 ble imidlertid et nytt år med underskudd.

INVESTOR: Edvin Austbø. Foto: Eivind Yggeseth

– Hvordan har inApril gjort det så langt i år?

– 2024 skulle bli vårt gjennombruddsår. Vi hadde én kontrakt med Equinor på den norske kontinentalsokkelen sammen med Ocean Infinity. Deretter inngikk vi en langtidsleie for majoriteten av våre noder til SAExploration, svarer Basili.

INVESTOR: Richard Urbanski. Foto: Andreas Klemsdal