<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Jeg sa opp alle. Totalt mislykket.

Morten Angelil tok nytt kjempetap, og skrotet storsatsing i det som Kjell Inge Røkke, John Fredriksen og Johan H. Andresen gjorde til en av tidenes mest hypede satsinger i Norge. Så langt er 800 millioner tapt.

Publisert 1. sep.
Oppdatert 1. sep.
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1074 ord
TIDENES NORSKE HYPE: Morten Angelil ga gass der Kjell Inge Røkke, John Fredriksen og Johan H. Andresen kastet kortene etter astronomisk prising. Etter tap på 800 millioner sparket Angelil alle selgerne. - Jeg gir ikke opp, sier Angelil. Foto: Iván Kverme

«Lost in Time» skulle være utstillingsvinduet for en revolusjonerende TV-teknologi backet av noen av Norges rikeste menn – Kjell Inge Røkke, John Fredriksen og Johan H. Andresen – som nesten slåss om å få kjøpt aksjer for åpne mikrofoner. TVNorge skulle gjøre TV interaktivt ved hjelp av VR-teknologien til The Future Group, nå Pixotope Technologies.

Det endte med fiasko. Ingenting fungerte. TVNorge ble skjelt ut og milliardærene fremsto som klovner etter å ha satset flere hundre millioner til skyhøy prising.

Milliardærene flyktet, men Morten Angelil ble igjen. Totalt har han tilført nær 300 millioner kroner i selskapet som etter et nytt kjempetap i fjor har tapt over 800 millioner kroner.

– Det var totalt mislykket

– For halvannet til to år siden bestemte vi oss for å ansette mange selgere og kjøre på. Alle selgerne var utenfor Norge. Det var Asia, Europa, mens vi har ett kontor i Oslo. Alle var på hjemmekontor. Nå gjør vi opp sluttresultatet av den satsingen. Det var totalt mislykket. De har ikke solgt, innrømmer Morten Angelil.

GA OPP: John Fredriksen, Johan H. Andresen og Kjell Inge Røkke.

Han er største aksjonær med 99 prosent av aksjene, og er styreleder i selskapet. Nå har han tatt grep igjen.

– Jeg sa opp alle i forrige uke. De skjønte ikke produktet, og de skjønte ikke selskapet, innrømmer Angelil.

Jeg sa opp alle. De skjønte ikke produktet og de skjønte ikke selskapet
Morten Angelil

Pixotope leverer avansert programvare som sørger for grafikk og VR til video- og medieproduksjon. Omsetningen økte fra 44,6 til 59,7 millioner kroner i fjor. Men kostnadene økte mye mer – fra 110,7 til hele 177,9 millioner. Det ga 118,3 millioner i underskudd, opp fra 66,1 millioner året før. Bunnlinjen endte på hele 143 millioner i minus mot minus 73,6 millioner året før.

Bare en utømmelig pengesekk hos Morten Angelil sørget for at det som var negativ egenkapital med 167,8 millioner ved utgangen av 2022 endte hårfint i pluss i 2023.

– Vi gir oss ikke, sier Angelil til Finansavisen.

Så kom andre kvartal. Da var det helt tomt. Da ble jeg dårlig. Vi ga opp den strategien
Morten Angelil

– Vi har hatt gjennombrudd og vi har et bra produkt – bedre enn alle vi konkurrerer med. Nå gjør vi om på salgsstrategien. I stedet for 14 mennesker satser vi på tre gode salgsmennesker i Oslo. De har base her og reiser ut. Vi har fått gjennombrudd og er blitt standardisert i store medieselskaper som Warren Brothers.

Pixotope Technologies

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 47,7 27,2
Driftsresultat −100,7 −59,0
Resultat før skatt −121,9 −64,3
Årsresultat −121,9 −64,3

Likevel er det lite i regnskap som vitner om gode tider.

– Det blir dårlig i år også. Det som lurte oss var første kvartal i år. Da hadde vi bra med inntekter og tjente plutselig mye penger. Men så kom andre kvartal. Da var det helt tomt. Sånt skjer med små selskaper. Da ble jeg dårlig. Vi ga opp den strategien, sier Angelil.

– Jeg har ikke knekket koden

– Jeg håper vi klarer å gå break even de siste månedene i året. Da vil jeg være ganske fornøyd. Vi får en bra vekst i omsetningen i år, men vi må bare knekke koden. Men jeg har ikke knekket den koden ennå, innrømmer Angelil.

Den som styrer forretningen er Marcus Blom Brodersen.

Nå gjør vi opp sluttresultatet. Det var totalt mislykket.
Morten Angelil

– Vi har en kjempedyktig sjef. Uten ham hadde det gått helt galt. Vi kjører på, og vi gir oss ikke. Jeg kan ikke gi meg, sier Angelil.

– Har du tall på hvor mye du har investert?

– Jeg har investert ganske mye penger altså. 250 til 300 millioner. Det er helt sinnssykt.

– Det blir gjort om til egenkapital, for den går i null hele tiden. Så jeg er veldig glad for at vi har andre selskaper som tjener penger slik at vi har råd til dette, selv om vi ikke har lyst til å bruke så mye penger.

– Hvor mye løfter dere omsetningen i år?

– Kanskje vi når 60 eller 65 millioner. Alt er programvare. Vi har hatt for mye der man selger programvaren én gang, så er man ferdig. Nå gjør vi om til recurring revenue. Det går bra. Det eneste problemet er at det er for liten omsetning. Vi hadde en kostnadsbase på 100 millioner. Nå har vi kuttet til 70-80 millioner. Vi skal ikke kutte mer, for da går vi inn på kjernen, selve teknologien, og det er ikke så kult.

– Jævlig lang tid og mye penger

Morten Angelil opererer syv selskaper som konsolideres i Eltek Holding. Også her var det røde tall i fjor. Minus 128 millioner på bunnlinjen mot minus 73,4 millioner året før.

– Vi gjorde en fusjon som medfører at vi har store avskrivninger av goodwill. Før disse hadde vi rundt 200 millioner i overskudd. Det er ok, men det er ikke godt nok for omsetningen var på 2,8 milliarder. Men i 2024 blir det ganske mye bedre.

– Hvor tjener dere pengene?

– Dynea, Pixi og Norwegian Lab. Alle de tre selskapene. Dynea hadde et flatt år i fjor. Pixi og Norwegian Lab økte inntektene. Så reduserte vi underskuddet i Heimgard Technologies. I tillegg har vi et selskap i Singapore.

Eltek Holding

(Mill. kr) 2023 2022
Driftsinntekter 2801,1 1140,1
Driftsresultat −66,3 −119,1
Resultat før skatt −107,8 −71,3
Årsresultat −128,0 −73,4

– Vi jobber for å få ting til å funke. Jeg er happy med situasjonen. Vi har syv selskaper. To av dem taper mye penger, Pixotope og Enetek. Dertil har vi tre selskaper som tjener bra med penger og to som tjener bitte litt. Hadde jeg fått til Pixotope hadde det vært bra. Jeg har veldig tro på selskapet, men det er ikke så lett. Det tar jævlig lang tid, og koster mye penger.

– Du må spørre hvor mye Dynea, Pixi og Norwegian Lab tjener.

– Hvor mye tjener Dynea, Pixi og Norwegian Lab?

– Dynea hadde en EBITDA på litt over 240 millioner i fjor. Pixi hadde 105 og Norwegian Lab 60, mener jeg.

– Hvordan går planene om å flytte til Sveits?

– Nei, jeg har ikke sånne planer akkurat nå. Jeg er lite kritisk til systemet som de fleste andre.

– Du har slått det fra deg?

– Nei, men det er på is, så får vi se.