Nvidia la etter stengetid på Wall Street onsdag frem sin rapport for andre kvartal. Denne viste at salget steg hele 122 prosent fra samme periode i fjor til rekordhøye 30 milliarder dollar. Resultatet smalt opp spenstige 166 prosent til 16,6 milliarder dollar.
Samtidig guidet selskapet 32,5 milliarder dollar i omsetning i inneværende kvartal, over konsensus som lå på 31,9 milliarder dollar. I tillegg ble det annonsert et tilbakekjøpsprogram på 50 milliarder dollar.
Prisingsmakten er sterk
«Faktiske resultater og guiding overgikk forventningene med god margin, og det var ikke noe mer selskapet kunne ha gjort for å holde entusiasmen oppe», skrev seniorøkonom Ipek Ozkardeskaya i Swissquote Bank i torsdagens morgenrapport.
Likevel reagerte Wall Street med å sende aksjen ned 7 prosent i etterhandelen, fordi prognosene for tredje kvartal var godt under hva de mest optimistiske analytikerne hadde sett for seg.
«Vi snakker eksempelvis om et topplinjeestimat fra noen analytikere på nesten 38 milliarder dollar, noe som var langt unna, men også grunnen til at Nvidia-kursen kunne utfordre odds og spekulasjoner om at aksjen kanskje var overpriset», fortsetter Swissquote-økonomen.
Det er utvilsomt at Nvidia akkurat nå rir på en voldsom bølge av etterspørsel fra teknologikjempene som trenger kraftige grafikkort for å bygge opp AI-kapasiteten i sine datasentre. Prisingsmakten er sterk og et stramt marked bidrar til å løfte Nvidias bruttomarginer opp på 70-80 prosent.
Nvidia-faresignalet
En forvalter CNBC har snakket med anbefaler nå investorene å følge med på spesielt én tallstørrelse som kan varsle starten på nedturen for Nvidias prisingsmakt og marginer.
Denne tallstørrelsen er driftsinvesteringene (capex) fra såkalte «hyperscalers» som Microsoft, Google og Amazon.
Rapportene fra den nevnte trioen viste kraftig økende investeringer i AI – inklusive Nvidias prosessorer – i andre kvartal. Microsoft hadde over 77 prosent capex-vekst på årsbasis i kvartalet til 19 milliarder dollar, mens den for Googles morselskap Alphabet var over 90 prosent.
– Så lenge dette pågår, kan man forvente at Nvidias nåværende marginsituasjon vil fortsette. Men når vi begynner å se denne capex-guidingen avta, da vet du at prisingen begynner å komme ned, sa gründer Josh Koren i Musketeer Capital Partners på CNBC-programmet «Street Signs Europe» onsdag.
– Jeg ville ikke bli overrasket om det skjer kanskje innen de neste 2-3 kvartalene. Og når det skjer, kan det utløse et kursfall for Nvidia på 20 prosent eller mer, fortsatte han.
Kanalen understreker at Koren og hans selskapet ikke eier Nvidia-aksjer.
– Vil gå galt til slutt
Flere analytikere, deriblant investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management, har advart om den økte konkurransen Nvidia vil møte på. Det samme har Finansavisens aksjekommentator Karl Johan Molnes. Han har spådd aksjen kraftig ned lenge.
- Man må passe på ikke å bli med hele veien ned. For aksjen skal ned. Nvidia har halvparten av salget til kunder som utvikler chiper selv, så dette vil gå galt til slutt, sa Molnes på torsdagens Børsmorgen, og trakk frem at bruttomarginen falt fra 78,9 prosent i første kvartal til 75,7 prosent i andre kvartal.
– Det man bruker å si om denne type aksjer er at de går samme vei som marginen. Har marginen toppet ut, har aksjen toppet ut, la han til.
Samtidig finnes det naturligvis analytikere som tror Nvidia vil stå sterkt i flere år til.
– Nvidia vil fortsatt ta brorparten av, etter våre estimater, 700 milliarder dollar i capex over de neste 2-2,5 årene. Så utsiktene bør holde seg sterke, sa senioranalytiker Yang Wang i Counterpoint Research til CNBC-programmet «Squawk Box Europe» onsdag.