<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trendbrudd og brudd på viktig støttenivå

Amazon-aksjen har korrigert ned over 10 prosent fra toppen på 201,20 dollar den 8. juli. Hva nå?

Publisert 26. juli
Oppdatert 26. juli
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 529 ord
AMAZON: Aksjen har falt over 10 prosent de siste par ukene. Foto: Dreamstime.com

Amazon-aksjen, som er en av de såkalte «Magnificent Seven» aksjene, har vist klare, tekniske svakhetstegn de siste månedene. Fra midten av april ble det satt lavere topper og bunner i RSI-chartet. Den positive undertonen, som hadde «støttet» oppgangen i hovechartet siden slutten av desember 2023, ble da punktert. RSI snudde opp igjen, men i slutten av juni ble det satt en ny topp under de to foregående.

Den stigende sekundærtrenden ble brutt 18. juli og i tillegg kan det ha blitt utviklet en vendepunktsformasjon i hovedchartet.

Negativ divergens

Når oppgangen i hovedchartet fortsetter, samtidig som det blir satt lavere topper og bunner i RSI-chartet, er det ofte et tegn på ubalanse og et signal om at det kan komme en korreksjon. Det gjorde det også etter toppene i april og mai, og nå igjen i juni. Toppene ble for øvrig satt i et svakt overkjøpt området, over 70 i RSI-chartet.

AMAZON: Etter å ha satt svakt fallende topper i RSI-chartet siden april ble også den positive undertonen brutt. Chart: Tradingview / Finansavisen

Spørsmålet blir da om dette kan være starten på en større korreksjon, eller om denne også er forbi etter at 200 dagers glidende gjennomsnitt er blitt testet? Minst like interessant er det om aksjen har utviklet en hode-skulder-formasjon (dog med litt små skuldre) med halslinje på 182,50-nivået?

Nye svakhetstegn

Den tekniske støtten, og den mulige halslinjen, på 182,50-nivået ble punktert onsdag. Aksjen fortsatte ned 0,5 prosent torsdag. 200 dagers snittet ble testet torsdag, men aksjen sluttet over. 

I teorien åpnet bruddet på den mulige halslinjen for at aksjen kan falle mot 165 dollar. I så fall vil det være teknisk støtte i området ned mot 172-nivået. For å bekrefte den mulige vendepunktsformasjonen tilsier teorien også at halslinjen skal testes før videre nedgang. Det skjer ikke alltid, og det er ikke alltid at potensialet blir tatt, men det er i hvert fall teorien. 

Brudd på 200 dagers glidende gjennomsnitt vil uansett være et klart svakhetstegn, og kan da kanskje åpne for testing både av den tekniske støtten på 172-nivået og på 167-nivået. Under 167-nivået kommer neste tekniske støtte ned mot bunnen i den stigende hovedtrenden, nå i området fra rundt 160 dollar og ned mot 155 dollar. 

RSI brøt 50-nivået i RSI-chartet igjen den 17. juli. Det signaliserte lavere stigningstakt fremover. Den nye positive undertonen i RSI-chartet ble punktert mandag. Etter en liten opptur ble den punktert igjen torsdag. Det kan også tolkes som nye, små svakhetstegn.

Ny opptur?

For å snu denne tendensen må det settes stigende bunner i RSI-chartet og RSI må bryte gjennom 50-nivået igjen. Usikkerheten da ligger i den fallende trendlinjen i toppen. Den kan bremse eventuelle nye oppturer mot 200-nivået og all-time high. Så lenge den fortsetter kan eventuelle støt opp bli forbigeånde.

Ved eventuelle korreksjoner opp møter aksjen først teknisk motstand på 182,50-nivået. Brudd på det nivået å stigende volum kan i så fall åpne for videre oppgang mot 189,50-nivået og kanskje all-time high. Men det må i så fall støttes både av økende volum og stigende bunner i RSI-chartet.

Flere tekniske analyser

Denne kommentaren skal ikke anses som investeringsrådgivning og Finansavisen er ikke ansvarlig for eventuelle tap som måtte oppstå som følge av investeringer foretatt på basis av denne kommentaren.