<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt norsk missilsystem: Milliardavtale til Kongsberg

Kongsberg Gruppens nye missilsystem skal styrke Forsvarets avskrekkingsevne. Nå er en milliardavtale for utvikling av missilet undertegnet.

Publisert 5. juli
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 194 ord
FØRSTE UTVIKLINGSFASE: Kongsberg Gruppen og konsernsjef Geir Håøy utvikler det nye missilsystemet med tyske aktører. Foto: Iván Kverme

Kongsberg Defence & Aerospace har inngått en kontrakt med Forsvarsmateriell for den første utviklingsfasen for det nye tysk-norske missilsystemet Supersonic Strike Missile (3SM), opplyser Kongsberg Gruppen fredag.

Kontrakten for denne første utviklingsfasen har en verdi på opp mot 1,5 milliarder kroner.

3SM omtales som neste generasjons missilsystem, som skal bidra til å opprettholde og videreutvikle dagens kompetanse innen missilteknologi. Planen er å ta i bruk 3SM på norske og tyske marinefartøyer fra 2035 – men missilet utvikles også med hensyn til bruk i andre Nato-land og hos andre allierte.

Det vil dessuten være komplementært til dagens Naval Strike Missile (NSM), som ble utviklet på 2000-tallet.

Til å utføre utviklingen har Kongsberg Gruppen etablert et partnerskap med den tyske våpenprodusenten Diehl Defence og det tyske missilsystemselskapet MBDA Deutschland. I tillegg vil Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og det norske forsvarskonsernet Nammo bidra i prosjektet, opplyses det.

Det nye supersoniske sjømålsmissilet vil «forbedre evnen til å engasjere mål på lange avstander», og vil således bidra til å styrke Forsvarets avskrekkingsevne, opplyses det.