<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Binance-grunnlegger dømt til fire måneders fengsel

Grunnleggeren av Binance, verdens største kryptobørs, er dømt til fire måneders fengsel for brudd på amerikanske hvitvaskingslover.

Publisert 1. mai 2024 kl. 10.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 204 ord
DØMT: Den avtroppede Binance-sjefen, Changpeng Zhao, grunnla det som skulle bli verdens største kryptobørs tilbake i 2017. Nå er han dømt for brudd på amerikanske hvitvaskingslover.  Foto: AFP/NTB

Grunnleggeren av verdens største kryptobørs, Changpeng Zhao, er nå dømt til fire måneder fengsel etter brudd på amerikanske hvitvaskingslover. 

Det melder flere internasjonale medier onsdag. 

Påtalemyndighetene hadde opprinnelig bedt om en straff på tre år, og argumenterte for at Zhao «tillot hackere, narkotikaselgere og sanksjonsbrytere å bruke kryptobørsen til å flytte hundrevis av millioner dollar, samtidig som han tjente penger», ifølge Wall Street Journal. 

– Jeg angrer på oppførselen min, og jeg beklager, skal den tidligere kryptosjefen ha uttalt i rettssalen tirsdag. 

Dommen til Zhao kommer drøyt en måned etter at grunnleggeren av kryptobørsen FTX, Sam Bankman-Fried, ble dømt til 25 års fengsel for storstilt svindel

4,3 mrd. i bot

Dommen markerer slutten på en lang etterforskning av kryptobørsen Binance, som til slutt erklærte seg skyldig i brudd på amerikanske hvitvaskingslover i en avtale med det amerikanske justisdepartementet i høst. 

I den anledning gikk kryptobørsen med på å betale en bot på 4,3 milliarder dollar. 

Samtidig valgte Zhao å fratre sin stilling som adm. direktør, og skulle selv betale en bot på 50 millioner dollar. Ifølge Wall Street Journal slipper han derimot unna denne boten dersom han betalte for en separat sivil straff på 150 millioner dollar til et amerikansk reguleringsbyrå. 

Zhao står fortsatt oppført som kryptobørsens største aksjonær.