<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi skal revolusjonere markedet

Pickatale har tapt 227 millioner, men endelig ser styreleder Daniel Holth Larsen lys tunnelen. Nå har tapssluket hentet 30 friske millioner. 

Publisert 22. apr.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 799 ord
ØKER: – Vi har sett en syvdobling i antall betalende brukere dette skoleåret, sier Daniel Holth Larsen, styreleder i Pickatale. Foto: Anders Horntvedt

– Det er ingen tvil om at markedet har vært utfordrende. Vi har ikke vært der vi ønsket å være i det hele tatt, sier Daniel Holth Larsen, styreleder i Pickatale.

Norske Pickatale tilbyr en leseplattform med digitale bøker for barn, lærere og elever.

Selskapet ble etablert i 2013, og har tiltrukket seg en bråte pengesterke og profilerte investorer.

Statlige Investinor og private equity-toppene Reynir Indahl og Christian Sinding gikk tungt inn i 2020.

To år senere kom milliardæren Arne Blystad inn på eiersiden sammen med det svenske pensjonsfondet AP3. Også norske MP Pensjon har satt penger på Pickatale.

Pickatale har rundt 2.500 barnebøker, lydbøker, hørespill og godnatt-historier tilgjengelige på norsk, svensk, dansk og engelsk.

Pickatale

(Mill. kr) 2022 2021
Driftsinntekter 6,5 10,1
Driftsresultat −60,1 −46,5
Resultat før skatt −60,2 −48,8
Årsresultat −60,2 −48,8

Eiere (etter transaksjonen): Wisdom Edition (Reynir Indahl, 29,8%), Sigbjørn Sirnes Dugal (11,7 %), Investinor (6,0%), MP Pensjon (5,1%) og Tredje AP-Fonden (4,9 %), andre (42,5 %)

– Redusert betydelig

Nå har selskapet hentet 30 millioner kroner og gjennomført det Larsen beskriver som en snuoperasjon.

– I løpet av det seneste året har vi redusert kostnadene betydelig sammenlignet med 2022, samtidig som vi har fått bekreftet at vår nye strategi gir solide resultater, sier Larsen.

Både eksisterende og nye investorer har nå styrket krigskassen i Pickatale.

Indahl står for den største investeringen i runden gjennom Wisdom Edition. Flere av de andre institusjonelle investorene deltar også i emisjonen.

– 13,2 millioner kommer fra nye investorer og resten fra eksisterende, så det er nesten en 50/50-splitt, sier Larsen.

Han ønsker imidlertid ikke å tallfeste prisingen eller si navnet på de nye investorene.

OPPMUNTRER TIL LESING: Pickatale-bøkene er beriket med illustrasjoner og andre interaktive funksjoner som styrker leseopplevelsen. Foto: Pickatale

Har gått fra 70 til 27

Snuoperasjonen består i at Pickatale både skal ha redusert kostnadene betydelig og endret forretningsmodell.

Selskapet har til nå ikke levert et regnskap i balanse. Samlet resultat siden 2013 er 227 millioner kroner i minus.

– Vi ligger an til å få betydelig høyere inntekter i 2024 enn vi hadde både i fjor og året før. For øvrig er kostnadsbasen halvert, sier Larsen.

For øyeblikket er det 27 ansatte og konsulenter som jobber med Pickatale. På det meste i 2022 hadde selskapet 70 personer i sving.

– Har det vært oppsigelser?

– Mange har sluttet på eget initiativ, og noen har sluttet etter at vi er blitt enige om betingelsene, svarer Larsen, og legger til at det er minimal virksomhet igjen i Norge.

DAGLIG LEDER: Gründer Sigbjørn Dugal er bosatt i Kina. Foto: Pickatale

– Det så mørkt ut

Siden starten har selskapets bibliotek av interaktive bøker vært kjernen i Pickatale.

Plattformen har tilbudt, og tilbyr fortsatt, bøker som leses inn på ulike språk av lokale skuespillere. Bøkene er beriket med illustrasjoner og andre interaktive funksjoner som styrker leseopplevelsen.

I 2021 og 2022 ble det satset tungt på undervisningssektoren i flere land, men det kommersielle gjennombruddet lot vente på seg.

Ved slutten av 2022 forlot Johannes Mella selskapet han hadde vært sjef for i halvannet år. Kort tid etter tok gründer Sigbjørn Dugal over funksjonen som daglig leder, mens Larsen er styreleder.

Dugal har vært bosatt i Beijing siden midten av 2000-tallet.

Lederskiftet markerte også en endring i strategi. I stedet for å selge direkte til skolemarkedet rettet selskapet seg mot å selge plattformen internasjonalt til forlag som allerede har eksisterende relasjoner.

INVESTOR: Christian Sinding, er sjef for PE-fondet EQT. Foto: NTB

– På slutten av 2022 så det mørkt ut, sier han.

Men nå mener han selskapet er på rett vei.

– Vi har signert kontrakter med internasjonale forlag verdt mer enn 2,5 millioner dollar til nå. Vi har også sett en syvdobling i antall betalende brukere dette skoleåret, sier han.

På slutten av 2022 hadde selskapet knuder i syv land. Nå selger Pickatale til kunder i 34 land. Det meste av veksten er kommet i Asia.

– Vi selger fortsatt innhold til privatkunder og til skolemarkedet. Men den store veksten er kommet i salg av teknologi til eksisterende forlag. Det er disse som sitter på kunderelasjonene, og vi hjelper dem å styrke tilbudet til kundene, blant annet med kunstig intelligens, legger han til.

INVESTOR: Reynir Indahl er sjef for Summa Equity. Foto: NTB

– Når skal dere tjene penger?

– Vi kunne ha tjent penger nå ved å kutte utviklingen til benet. Men vi ønsker ikke det, for vi skal revolusjonere markedet, svarer Larsen.

Finansavisen har etterspurt, men ikke fått 2023-tallene for Pickatale. Begrunnelsen er at de ikke er revidert.

INVESTOR: Arne Blystad. Foto: Iván Kverme