<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Når milepæl i AI-kappløpet

Washington sponser Taiwan Semiconductor med milliarder av dollar, og verdens største halvlederprodusent går med på å lage sine mest avanserte brikker i USA.

Publisert 8. apr.
Oppdatert 8. apr.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 442 ord
TSMC-AVTALE: For USA og handelsminister Gina Raimondo. Foto: NTB

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) oppgraderer sine USA-planer. Mandag ble det kjent at verdens største halvlederprodusent skal lage sine toppmoderne 2 nanometer-brikker (nm) i den andre fabrikken selskapet bygger i Phoenix, Arizona.

JEKKER OPP USA-PLANER: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, verdens største brikkeprodusent. Foto: Bloomberg

TSMC vil også øke USA-investeringene fra 40 til 65 milliarder dollar for å bygge en tredje fabrikk som før 2030 vil produsere 2 nm eller enda mer avansert teknologi.

Ifølge en pressemelding fra partene, gjengitt av blant andre Financial Times, er motytelsen 6,6 milliarder dollar i tilskudd og opptil 5 milliarder dollar i lån fra det amerikanske handelsdepartementet. Subsidiene kommer under Chips Act, som ble vedtatt i 2022 for å styrke den amerikanske halvlederindustrien. 

I mars kunngjorde Joe Biden-administrasjonen en avtale om 8,5 milliarder dollar i tilskudd, og opptil 11 milliarder dollar i lån til Intel mot løfter om 100 milliarder dollar i nye investeringer.

Nærmere målet

TSMC-avtalen hjelper Washington mot målet om å ta tilbake 20 prosent av verdensproduksjonen for avanserte halvledere til landet innen 2030. Ifølge avisen blir 90 prosent av toppmoderne brikker for tiden produsert i Taiwan, og i bakhodet hos amerikanerne er frykten for en kinesisk invasjon av øya.

DEN FØRSTE: TSMC skal bygge tre fabrikker i Phoenix, Arizona. Her fra byggingen av den første. Foto: Bloomberg

«TSMC utvider produksjonskapasiteten i Arizona slik at vi for første gang noensinne vil produsere, i stor skala, verdens mest avanserte halvledere her i USA. Vi styrker vår nasjonale sikkerhetsposisjon massivt», sier USAs handelssekretær Gina Raimondo i en uttalelse. 

Avtalen betyr ifølge Financial Times at noen av de mest avanserte brikkene brukt i kunstig intelligens (AI) kan produseres i USA innen utgangen av tiåret, i stedet for at produsenter som Nvidia og AMD må stole på asiatisk produksjon.

– Ga ikke mening

TSMCs plan var opprinnelig å kjøre sine amerikanske fabrikker på produksjonsteknologi én generasjon eldre enn den mest avanserte brukt i masseproduksjon i Taiwan. Den første Arizona-fabrikken starter 4 nm-produksjon neste år, mens den andre ville ha tilbudt 3 nm 2-3 år senere.

– Men de fleste AI-brikker vil kjøre på 3 nm fra neste år eller 2026. Så disse brikkene må bygges i Taiwan, sier analysesjef for Taiwan i UBS, Randy Abrams.

En ingeniør med kjennskap til prosessen opplyser til avisen at Nvidia og andre leverandører av AI-brikker trolig vil ha migrert til 2 nm innen åpningen av TSMCs andre Arizona-fabrikk. 

– Vår opprinnelige plan om å kjøre 3 nm på den fabrikken ga derfor ikke mening, sier en ikke-navngitt TSMC-direktør.