<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tony Blairs tenketank passerer 1,4 mrd.

I løpet av de tre siste årene vil Tony Blairs institutt ha tredoblet inntektene sine ved å gi råd til myndigheter i mer enn 40 land.

Publisert 23. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 311 ord
GODE KONTAKTER: Den tidligere britiske Labour-statsministeren Tony Blair (70) er styreleder og eier av Tony Blair Institute for Global Change.  Foto: Bloomberg

Tony Blair Institute for Global Change er blitt en stor suksess, skal man tro mannen selv. Under et intervju med Financial Times sier den tidligere britiske statsministeren at de vil passere 140 millioner dollar, mer enn 1,4 milliarder kroner, i årlige inntekter i år.

Tredoblet på tre år

Ifølge Blair får han stadig henvendelser på om han vil være interessert i å selge tenketanken, men sier at det ikke er aktuelt ettersom har fortsatt tror de kan vokse.

– For det første kan dette vokse seg mye større enn vi er nå. Jeg vet ikke hvor stort. Jeg tror vi sannsynligvis vil passere 1.000 ansatte neste år.

Hvis instituttet passerer 140 millioner dollar i inntekter i år, vil de har mer enn tredoblet omsetningen på 45 millioner dollar siden 2020, og det vil være en økning på 16 prosent fra 2022. Antall ansatte vil også nære seg firedoblet fra 2020.

Gruppen tjener mesteparten av inntektene fra myndighetsarbeid, der de sender rådgivere, blant annet den tidligere finske statsministeren Sanna Marin.

Får Saudi-Arabia-kritikk

Blair er styreleder og ofte den første kontakten. Han sender deretter team til landet det gjelder, og blir noen ganger værende når det skjer en regjeringsskifte. Ifølge den tidligere statsministeren er de involvert i Afrika, Midtøsten og Sørøst-Asia, skriver Financial Times. 

Arbeidet deres i Saudi-Arabia har fått kritikk. For Blairs institutt har fortsatt å gi råd til Mohammed bin Salman, til tross for kronprinsens påståtte rolle i drapet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

– For noen år siden utfordret folk oss for å jobbe i Saudi-Arabia, men jeg har absolutt ingen tvil om at endringene de gjør der er av enorm betydning sosialt og økonomisk, både for landet og regionen og med tanke på bredere sikkerhet, sier Blair. 

Han understreker imidlertid at de har avvist oppdrag og trukket seg ut fra steder hvis de føler at landene går i feil retning, men han vil ikke røpe hvor.