<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børskandidat tapte 246 millioner – ble slukt av israelsk enhjørning

Etter 12 år med røde tall har Investinor, Jakob Hatteland og Trond Riiber Knudsen tatt exit. Nå tar et milliardselskap fra Midtøsten stafettpinnen videre.

Publisert 10. des. 2023
Oppdatert 14. des. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 647 ord
Article lead
lead
– SIKRER VIDERE VEKST: – Vi anser transaksjonen som en bekreftelse på at Dele oppnådde en ledende posisjon innen digital falldeteksjon, sier Pål Sommer Breiland, styreleder i Dele Health Tech og investeringsdirektør i Investinor. Foto: Investinor

– Dele adresserer en global megatrend knyttet til aldrende befolkning. Gjennom vår investering har vi bidratt til at teknologi utviklet på Ål vil bli benyttet av et ledende, globalt selskap, sier Pål Sommer Breiland, styreleder i Dele Health Tech og investeringsdirektør Investinor. 

Innovativ datatilførsel for verdig fallhåndtering er stikkordet for Dele Health Tech.

Selskapet har utviklet teknologi for å rapportere og forhindre fall blant eldre i omsorgsboliger.

Finansavisen skrev i desember 2020 at Dele hentet inn 65 millioner kroner i frisk vekstkapital.

Tanken var da å erobre det amerikanske markedet og å bli notert på Euronext Growth i 2021.

Dele Health Tech

(Mill. kr) 2022 2021
Driftsinntekter 6,6 1,3
Driftsresultat −63,3 −67,1
Resultat før skatt −59,5 −67,3
Årsresultat −59,5 −67,3

Eiere (pr. januar 2023): Investinor (26,3 %), Northscaler (12,3 %), Jakob Hatteland (8,4 %), Momentum (7,6 %), Vidju Holding (7,3 %) andre (38,2 %).

Rent aksjeoppgjør

I september ble selskapet kjøpt opp uten de store fanfarene. Selskapet ble overtatt av Vayyar, som beskrives som en global leder innen 4D bildebehandling med radar.

Ifølge Investinor er dette et rent aksjeoppgjør, der eierne i Dele Health Tech får Vayyar-aksjer i bytte.

Investinor, Momentum, Jakob Hatteland, Trond Riiber Knudsen, MP Pensjon og Altitude Capital, med tidligere Arctic-megler Grunde Eriksen i spissen, er blant dem som dermed får Vayyar-aksjer i bytte for satsingen på Dele Health Tech.

De siste årene har Dele Health fungert som en strategisk partner for Vayyar Care, det israelske selskapets LTC-teknologidivisjon.

Ved å bruke den rike datamengden samlet inn av Vayyars radar-på-chip-sensorer, skal Dele ha gitt eksepsjonelt nøyaktig kamerafri fallregistrering og atferdsinnsikt til omsorgstilbydere i USA.

– Vayyar var en av Deles viktigste underleverandører. Det var naturlig å innlede samtaler om et mulig strategisk samarbeid. Samtalene ble innledet i vinter, sier Breiland.

INVESTOR: Jakob Hatteland. Foto: Jon Ingemundsen/Stavanger Aftenblad

– Sikrer videre vekst

Siden starten i 2011 har Dele Health Tech vært et tapsslukk, og ikke hatt ett år med regnskap i pluss. Bedriften har samlet hatt minus 246 millioner kroner i samlet resultat før skatt. 

I 2022 var omsetning på ensifret millionnivå, mens revisoren påpekte usikkerhet om fortsatt drift.

– Hvor godt lyktes selskapet kommersielt?

– Vi anser transaksjonen som en bekreftelse på at Dele oppnådde en ledende posisjon innen digital falldeteksjon. For å sikre den videre veksten og kommersiell suksess, mente vi det var riktig å bli del av en større aktør, svarer Breiland.

Vayyar har status som enhjørning etter at selskapet i fjor hentet 108 million dollar fra Koch Disruptive Technologies med flere. Da ble den israelske startupen verdsatt til mer enn én milliard dollar.

Vayyar opplyser at selskapet fremover vil utvide sitt globale nettverk av partnerskap med plattformleverandører, samt utvide utvalget av produkter og funksjoner.

INVESTOR: Grunde Eriksen i Altitude Capital. Foto: Eivind Yggeseth

– Ble helt sjokkert

Selskapet startet i Torpo i Hallingdal, og brukte tid på å finne ut hva slags duppedingser og teknologi de skulle lande på for å få internasjonalt fotfeste.

Tidligere daglig leder Carine Zeier kom over Dele Health Tech i februar 2019 etter å ha jobbet i Fast og Norconsult. Da trådte hennes forgjenger til side av helsemessige årsaker.

– Jeg ble helt sjokkert da jeg kikket nærmere på feltet. I eldreomsorgen brukes det stort sett 30 år gammel teknologi, men heldigvis kommer det nye aktører inn, har hun tidligere uttalt til Finansavisen.

Zeier skulle egentlig bare lede selskapet til han kom tilbake, men hun gikk all in og ble værende frem til april 2022, da hun ble etterfulgt av Susan Elizabeth Hagerty Bonsak. 

Hun fratrådte i sin tur i november i år.