<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

KOMMENTAR: SJØMATSEKTOREN LEDET AN I OPPGANG PÅ OSLO BØRS ONSDAG

Børsmelding
Publisert 9. okt.

Oslo (Infront TDN Direkt): Det var oppgang på Oslo Børs onsdag ledet an av sjømatsektoren. Samtidig var det god utvikling for flere shippingaksjer.

Bakkafrost steg mest blant sjømataksjene med en oppgang på 6,5 prosent til 640 kroner. På morgenkvisten kom Nordea med en oppdatering der meglerhuset oppgraderte sin anbefaling på Bakkafrost til kjøp, med et kursmål på 800 kroner pr aksje. Meglerhuset mener det er tydelig lagt opp til driftsforbedringer de neste tolv månedene, noe som sannsynligvis vil drive kursoppgang.

Nordea Markets mener at det nåværende svake sentimentet i sjømatsektoren gir et attraktivt inngangspunkt i Bakkafrost-aksjen, men peker også på flere nedsiderisikoer, som en svakere enn ventet etterspørsel, økning i tilbudet av laks, høyere kostnader, og en lavere enn ventet volumvekst.

Ellers melder Arctic Securities onsdag at slaktevektene i Norge i spotmarkedet var rekordlave forrige uke. Meglerhuset fremholder at de lave vektene er på grunn av tvungen slakting ettersom oppdrettere ellers ikke ville ha slaktet små fisk på den verste tiden av året. Videre påpekes det at den høye prispremien på større fisk (5,5 kilo mot 2,5 kilo) vil føre til store forskjeller i prisoppnåelse, spesielt i fjerde kvartal 2024, og at mange slaktet 2,5-kilos fisk forrige uke.

Med de rekordlave slaktevektene ligger det samtidig an til at markedet vil bli veldig stramt snart, ifølge Arctic Securities. Nøkkelen blir da hvem som har fisk å slakte i den kommende stramme perioden. Meglerhuset mener at data fra Færøyene antyder at Bakkafrost ligger best an til å dra nytte av det kommende stramme markedet.

Når det kommer til lakselus har antall ukentlig behandlinger begynt å roe seg ned, ifølge Arctic. Mens de meget lave lakselusnivåene til Bakkafrost fremheves, hadde Salmar det relativt høyeste aktivitetsnivået forrige uke grunnet selskapets høye eksponering til Nord-Norge. Samtidig ser Lerøy ut til å være bedre stilt på grunn av deres nedsenkbare anlegg, noteres det.

Salmar og Lerøy Seafood steg henholdsvis 2,7 og 2,4 prosent.

Klaveness Combination Carriers var blant shippingaksjer som steg onsdag og endte opp 3 prosent etter å ha kommet med sin kvartalsoppdatering etter børsens stengetid i går.

Rederiet hadde en TCE-inntjening på 34.052 dollar pr dag i snitt i tredje kvartal, omtrent 1.900 dollar høyere enn den øvre enden av det guidede intervallet på 30.700-32.200 dollar pr dag.

Basert på den rapporterte inntjeningen estimerer både Pareto og Fearnley Securities en ebitda på 32 millioner dollar i tredje kvartal, mot konsensusforventninger på 29 millioner dollar.

"Samlet sett en positiv oppdatering", oppsummerer Fearnley.

Innen tankmarkedet kan utsikter til tilbudsoverskudd neste år være støttende for oljefrakt samtidig som det kan føre til noe lavere oljepriser, ifølge Fearnley Securities.

USAs Energy Information Administration (EIA) la frem i går kveld sin månedsrapport der de nå anslår et tilbudsoverskudd i oljemarkedet på 0,2 millioner fat per dag i 2025. Dersom de oppdaterte tallene fra EIA materialiserer seg, bør det føre til noe lavere oljepriser – alt annet likt, og være støttende langdistanseshipping, skriver Fearnley Securities.

Også situasjonen i Midtøsten fortsetter å påvirke tankmarkedene ettersom befraktere øker tempoet for å sikre laster for å beskytte seg mot forstyrrelser, noterer Arctic Securities. Ifølge en oversikt fra Fearnley Securities ble det rapportert om 22 VLCC-slutninger tirsdag.

"På produkttanksiden har MR-ratene fra den amerikanske Golfkysten virkelig skutt fart, med estimerte TC-inntjeninger i Atlanterhavet opp ytterligere 15 prosent bare i går til rundt 33.000 dollar pr dag, det dobbelte av for en uke siden. Ingen store endringer i VLCC-ratene, de holder seg fortsatt på worldscale 60-nivået", noterer Arctic.

Frontline endte ned 1,4 prosent mens Hafnia steg 1,6 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,53 prosent til 1.431,66 poeng, omsatt for 4.225 millioner kroner.