<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

KOMMENTAR: NORDIC SEMICONDUCTOR FALT KRAFTIG PÅ NEGATIV OSLO BØRS

Børsmelding
Publisert 27. sep.

Oslo (Infront TDN Direkt): Nordic Semiconductor falt kraftig på en negativ Oslo Børs torsdag.

I forbindelse med Nordic Semiconductor sin kapitalmarkedsdag torsdag, meldte selskapet torsdag morgen om en ambisjon om å levere gjennomsnittlig årlig omsetningsvekst på mer enn 20 prosent gjennom resten av tiåret. Det vil da gjøre det mulig å oppnå lønnsomhetsmålet på 25 prosent ebitda-margin innen fem år, mens i 2025 er målet å levere vekst med en flat kostnadsbase, skriver selskapet.

Flere meglerhus anser selskapets kortsiktige syn som negativt hvor det noteres at ambisjonen om 20 prosent omsetningsvekst er godt under konsensus på 32 prosent. Det anslås dermed en nedjustering av konsensus-estimater for 2025 og 2026, og aksjen forventes å handles ned 9-10 prosent i dag.

I Short-range virksomheten forventer selskapet moderat vekst med kun begrenset effekt av den nye nRF54 Series i 2025, og tiltagende vekst fra 2026 og fremover.

ABG Sundal Collier noterer at Short-range-utsiktene er skuffende ettersom meglerhuset hadde forventet en bedring i 2025 på grunn av lagernormaliseringer. Det vil dermed være interessant å følge med på kommentarer fra ledelsen under presentasjonen om selskapet bare er forsiktig eller om det er noe negativt som forklarer hvorfor de kun forventer en beskjeden bedring i 2025, påpeker meglerhuset.

Ifølge Arctic Securities har konsensus tilsynelatende vært litt for aggressiv på 2025-bedringen med en 32 prosent omsetningsvekst.

"I samtale med IR-teamet i morges er inntrykket at analytikere har vært for optimistiske ved å anta et betydelig bidrag fra 54-serien allerede i 2025, mens selskapet i dag peker på 2026. Den mellomlangsiktige utviklingen kan imidlertid være rimelig, med konsensus på 20 prosent omsetningsvekst i 2026 og vårt inntrykk av at mange har sett til en pre-covid-vekstbane på rundt 15 prosent", skriver meglerhuset.

Arctic noterer også at kommentarer og guiding på cIoT-segmentet var forventet i forkant av kapitalmarkedsdagen, og frykter at markedet vil bli noe skuffet i dag.

"Nordic har ikke noe nytt kommersielt å legge til her ser det ut til og vi frykter dermed at markedet ikke vil gi selskapet tvilen til gode gitt den lave visibiliteten og selskapets tidligere historikk for ikke å nå sine fastsatte mål for cIoT", skriver meglerhuset.

Nordic Semiconductor falt 24,2 prosent på Oslo Børs torsdag.

Brent-oljeprisen falt torsdag, og prisfallet bidro til å tynge sentimentet for oljerelaterte aksjer på Oslo Børs torsdag.

Financial Times skrev torsdag, med henvisning til kilder med kjennskap til hvordan Saudi-Arabia tenker, at Saudi-Arabia er klar til å gå bort fra sitt uoffisielle mål om en oljepris på 100 dollar fatet for å ta tilbake markedsandeler. Landet vil øke produksjonen som planlagt 1. desember, selv om det vil føre til en lenger periode med lavere priser, ifølge kildene.

Senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities sier til TDN Direkt at det er for tidlig å trekke endelige konklusjoner, men at nyheten åpenbart er delta negativ for oljeprisen og samtidig delta positiv for tankmarkedet.

Analysesjef Eirik Haavaldsen i Pareto Securities sier at i utgangspunktet har Saudi-Arabia allerede sagt at de skulle rulle tilbake fat fra desember. Men, markedet har tilsynelatende trodd at de vil fortsette å beskytte prisene, og dette har åpenbart plaget tankaksjene. Ifølge Haavaldsen kan dette gi to effekter:

-Først stimulerer man både etterspørsel og raffinerimarginer med lavere oljepriser, noe som i seg selv vil være positivt. Kontango-strukturen er også veldig bra for tank, da er lasten mer verdt jo lenger det tar å levere – altså det vil bli mer slack i systemet. Sist, og viktigst, vil det da bli behov for mer tonnasje fra og med desember, noe som kommer til å booste vintermarkedet, sier han.

Han påpeker også at sentimentet i tank er fryktelig svakt, så på marginen bør dette være "veldig positivt for særlig Frontline".

Analytiker Fredrik Dybwad i Fearnley Securities synes VLCC-markedet ser ekstremt bra ut nå, og legger til at man vil potensielt få libyske volumer tilbake på toppen.

-Du har annenhåndsverdier med god støtte i nybyggpriser og rater (..) Aksjene trader in line/marginalt under historisk verdsettelse mot NAV, som er basert på verdier med god støtte. Saudi kommer tilbake med mer volum, OPEC avvikler kutt på 200.000 per måned fra desember, Kina gir stimuli, og du får potensielt libyske volumer tilbake på toppen. Worst case i mine øyne er status quo i 2025, da får du 10-12 prosent utbytte og betaler historisk verdsettelse for aksjene. Ikke dårlig det heller, sier han.

Frontline steg 4,3 prosent torsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,75 prosent til 1.393,83 poeng, omsatt for om lag 6.712 millioner kroner.