<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kommentar: Oslo Børs åpner lavere torsdag

Børsmelding
Publisert 26. sep.

Oslo (Infront TDN Direkt): Markant oljeprisfall siden Oslo Børs stengte legger en demper på børsen ved åpning torsdag.

Oljeprisene handles ned rundt 2,5 prosent torsdag morgen på nyheten om at Saudi-Arabia er klar til å ta tilbake markedsandeler. Financial Times viser til kilder og skriver torsdag at Saudi-Arabia er klar til å forlate sitt uoffisielle prismål på 100 dollar pr fat idet de forbereder seg på å øke produksjonen og ta tilbake markedsandeler. Landet vil øke produksjonen som planlagt 1. desember, selv om det vil føre til en lenger periode med lavere priser, ifølge kildene.

Senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities sier til TDN Direkt at det er for tidlig å trekke endelige konklusjoner, men at nyheten åpenbart er delta negativ for oljeprisen og samtidig delta positiv for tankmarkedet.

Shippinganalytiker Eirik Haavaldsen i Pareto Securities sier at i utgangspunktet har Saudi-Arabia allerede sagt at de skulle rulle tilbake fat fra desember. Men, markedet har tilsynelatende trodd at de vil fortsette å beskytte prisene, og dette har åpenbart plaget tank-aksjene. Ifølge Haavaldsen kan dette gi to effekter:

-Først stimulerer man både etterspørsel og raffinerimarginer med lavere oljepriser, noe som i seg selv vil være positivt. Kontango-strukturen er også veldig bra for tank, da er lasten mer verdt jo lenger det tar å levere – altså det vil bli mer slack i systemet. Sist, og viktigst, vil det da bli behov for mer tonnasje fra og med desember, noe som kommer til å booste vintermarkedet, sier han.

Han påpeker også at sentimentet i tank er fryktelig svakt, så på marginen bør dette være "veldig positivt for særlig Frontline".

Analytiker Fredrik Dybwad i Fearnley Securities synes VLCC-markedet ser ekstremt bra ut nå, og legger til at man vil potensielt få libyske volumer tilbake på toppen.

-Du har annenhåndsverdier med god støtte i nybyggpriser og rater (..) Aksjene trader in line/marginalt under historisk verdsettelse mot NAV, som er basert på verdier med god støtte. Saudi kommer tilbake med mer volum, OPEC avvikler kutt på 200.000 per måned fra desember, Kina gir stimuli, og du får potensielt libyske volumer tilbake på toppen. Worst case i mine øyne er status quo i 2025, da får du 10-12 prosent utbytte og betaler historisk verdsettelse for aksjene. Ikke dårlig det heller, sier han.

Frontline stiger over 2 prosent torsdag.

Mowi arrangerer kapitalmarkedsdag torsdag, og presenterer i den forbindelse mål om et slaktevolum på 540.000 tonn i 2026 og 600.000 tonn i 2029, samt ytterligere kostnadsforbedringer i størrelsesorden 300-400 millioner euro frem til 2029 (se TDN Direkt-artikkel publisert 06:47).

Pareto Securities skriver at de ser oppside til kontantstrømanslagene etter oppdateringen, men forventer samtidig kun å gjøre beskjedne estimatrevisjoner. I sum, anser meglerhuset oppdateringen som positiv og ser en klar vekstbane de kommende årene.

Etter ABG Sundal Collier sitt syn signaliserer Mowis nåværende verdivurdering at markedet ikke er overbevist om både nåværende estimater og selskapets vekstpotensial.

Meglerhuset mener imidlertid at dagens oppdatering henvender seg til investorenes bekymringer og bør derfor være positivt for aksjen, til tross for begrenset innvirkning på kortsiktige estimater.

Mowi stiger 4,2 prosent.

Nordic Semiconductor arrangerer også kapitalmarkedsdag torsdag, der selskapet presenterer en ambisjon om å levere gjennomsnittlig årlig omsetningsvekst på mer enn 20 prosent gjennom resten av tiåret, og gjøre det mulig å oppnå lønnsomhetsmålet på 25 prosent ebitda-margin innen fem år. I 2025 er målet å levere vekst med en flat kostnadsbase (se TDN Direkt-artikkel publisert 07:23).

Pareto Securities skriver at selv om den langsiktige vekstbanen er støttende, vil de mer dempede kortsiktige utsiktene føre til at meglerhusets 2025-estimater justeres ned.

Nordic Semiconductor faller over 17 prosent.

I USA falt de tonangivende aksjeindeksene S&P 500, Nasdaq, Dow Jones og Russell 2000 0,5 prosent i snitt onsdag, etter flere dager med oppgang. Blant indeksene falt Russell 2000 mest med 1,19 prosent.

I Asia er det bred oppgang blant de toneangivende børsene, der børsene i Kina, Japan og Sør-Korea stiger markant.