<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Olje: Saudi-Arabia klar til å ta tilbake markedsandeler -FT

Børsmelding
Publisert 26. sep.

Oslo (Infront TDN Direkt): Saudi-Arabia er klar til å gå bort fra sitt uoffisielle mål om en oljepris på 100 dollar fatet for å ta tilbake markedsandeler. Landet forbereder seg på å øke produksjonen fra desember, noe som tyder på at landet er innstilt på lavere priser fremover.

Det skriver Financial Times torsdag med henvisning til kilder med kjennskap til hvordan Saudi-Arabia tenker.

Saudi-Arabia og syv andre medlemmer av Opec+ skulle opprinnelig avvikle sine langvarige produksjonskutt fra begynnelsen av oktober, men utsatte dette i to måneder. Etter utsettelsen har det vært spekulasjoner om hvorvidt gruppen vil være i stand til å øke produksjonen etter det påfølgende oljeprisfallet.

Likevel er saudiarabiske tjenestepersoner fast bestemt på å gjenoppta produksjonen som planlagt 1. desember, selv om det fører til en lengre periode med lavere priser, sier kildene til avisen. Saudi-Arabias energidepartement har ikke svart på forespørsler om kommentar fra Financial Times.

Videre fremholder Financial Times at endringen i tekningen representerer en betydelig endring i Saudi-Arabias strategi, som har ledet andre Opec+-medlemmer til gjentatte ganger å kutte produksjonen siden november 2022 for å opprettholde høye priser. Ifølge IMF trenger Saudi-Arabia en oljepris nær 100 dollar fatet for å balansere budsjettet.

Landet har imidlertid bestemt at det ikke lenger er villig til å fortsette å gi fra seg markedsandeler til andre produsenter, sier kildene. De mener også at de har nok alternative finansieringsmuligheter til å tåle en periode med lavere priser, for eksempel ved å bruke utenlandske valutareserver eller utstede statsgjeld, legger de til.

Saudi-Arabia har hittil stått for størsteparten av Opec+-kuttene, og har redusert sin egen produksjon med 2 millioner fat per dag de siste to årene, noe som utgjør over en tredjedel av kuttene fra medlemmene.

En av de største frustrasjonene for Saudi-Arabia har vært at flere medlemmer av kartellet, inkludert Irak og Kasakhstan, delvis har ignorert kuttene ved å pumpe mer enn sine respektive kvoter. Saudi-Arabia er fortsatt bekymret for etterlevelsen og kan bestemme seg for å avvikle sine egne kutt raskere enn planlagt dersom noen av landene ikke holder seg til avtalen, legger en av kildene til.