I en ny rapport oppfordrer den tyske forbrukerorganisasjonen foodwatch Germany tyske forbrukere og supermarkeder til å unngå den norske laksen.
I rapporten hevder foodwatch at rundt én av seks større laks i norske oppdrettsanlegg dør før de de når slaktealder. Ifølge rapporten døde 100 millioner laks i fjor – det høyeste tallet noensinne. Hovedårsaken til den høye dødeligheten er smittsomme sykdommer, som også utgjør en trussel for villaksebestanden.
– For høye tall
Kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Martin Skaug, sier til Finansavisen at norsk laksenæring driver forsvarlig, men at det er en kompleks næring med biologiske utfordringer.
– Næringen erkjenner at tallene er for høye og har gjort store investeringer for å bedre forholdene, inkludert rømmingstiltak, sier Skaug.
– foodwatch mener at oppdrettslaks kan true villaksen. Hva tenker dere om det?
– Forskerne er delt på hva som er årsaken til nedgang i villaksbestanden. Faktorer som havstrømmer, havtemperatur og klimaendringer spiller også inn, sier Skaug og legger til:
– Nedgangen skjer både i områder med og uten oppdrett, så man skal være forsiktig med å anta kausalitet.
Største marked
Tyskland er det største konsummarkedet for norsk laks, og annenhver laksemiddag fra et supermarked i Europas største økonomi kommer fra Norge.
foodwatch oppfordrer tyske butikkjeder som Rewe, Aldi, Edeka og Lidl, til å forby norsk laks. Organisasjonen har også lansert en nettprotest og krever at butikkene stanser salget inntil forholdene i norsk oppdrettsnæring forbedres.
– Laks markedsføres ofte som et sunt naturprodukt, men sannheten er en helt annen historie. Kjøper du laks fra Norge, kjøper du nesten helt sikkert et produkt som dyr og miljø lider for, sier Annemarie Botzki, som er talsperson for foodwatch Germany og har tidligere engasjert seg for Extinction Rebellion.
– Laksenæringen i Norge er en katastrofe – og de tyske supermarkedkjedene, som en av hovedkjøperne av norsk laks, har en stor del av ansvaret, legger hun til.
– God dialog
Overfor Finansavisen sier Skaug at den norske laksenæringen har en god dialog med tyskerne, som er et stort og viktig marked for norsk laks.
– Næringen har en god dialog med tyske innkjøpere og fokuserer på åpenhet og tiltak for å forbedre produktene, sier Skaug.
– Tyskland er det tiende største eksportmarkedet, men på grunn av redistribusjon via Polen og Nederland er det Norges største konsummarked, legger han til.
Skaug vil imidlertid ikke gå med på at den norske laksen er en katastrofe, slik foodwatch kaller den.
– Jeg syns det er sterke ord. Norge er anerkjent som en av verdens beste proteinproduserende nasjoner. Norske lakseoppdrettere topper Coller FAIRR-rankingen, som vurderer bærekraftsindikatorer i animalsk proteinproduksjon, sier han og legger til:
– Oppdrettsnæringen har gjort store fremskritt siden 1970-tallet, og vi er nå en av de mest moderne næringene globalt.
Skaug mener også at selv om dødelighetstallene er høyere enn ønsket, jobber næringen kontinuerlig med forbedringer, som inkluderer bruk av ny teknologi og investeringer for å styrke fiskehelse og redusere rømming.
Flere tilfeller
Det er imidlertid ikke bare tyskere som reagerer på den norske laksen. Det norske Mattilsynet har tidligere avslørt flere ulovlige eksporttilfeller og advarte nylig om risikoen dette medfører for både fiskevelferd og matsikkerhet. Tilsynet gikk også ut i vår og sa de vil vurdere å politianmelde de som eksporterer produksjonsfisk ulovlig.
– Vi forventer at alle virksomheter følger reglene om innenlands feilretting av produksjonsfisk. Likevel viste tilsynskampanjen vår i fjor at det er for mange aktører som bryter regelverket, og vi får nå stadig meldinger om at dette fortsatt skjer, sa Inge Erlend Næsset, avdelingsdirektør for regelverk og kontroll i Mattilsynet, i mars.