<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tilbake hos Fredriksen

Ørjan Svanevik blir ny Mowi-styreleder etter å ha gjort comeback hos John Fredriksen nesten syv år etter at han forlot systemet på dagen.

Publisert 24. okt.
Oppdatert 24. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 376 ord
TILBAKE HOS FREDRIKSEN: Ørjan Svanevik gikk av som konsernsjef i Arendals Fossekompani ved årsskiftet 2022/23 for å være nærmere familien i Oslo. Nå er han på plass som investeringsdirektør hos sin tidligere arbeidsgiver John Fredriksen. Foto: Iván Kverme

Ole-Eirik Lerøy gir seg som styreleder i Mowi etter å ha sittet i vervet i 15 år. Ørjan Svanevik blir foreslått som hans etterfølger, fremgår det av en børsmelding torsdag ettermiddag.

– Det har vært en ære å tjene Mowi i æraen det ble verdens største tilbyder av oppdrettslaks, sier den avtroppende styrelederen i meldingen.

– Selskapet er sterkere enn noensinne, utsiktene gode og timingen er riktig for å gi stafettpinnen videre, sier Lerøy.

I meldingen skriver nominasjonskomiteen i Mowi at den på den kommende ekstraordinære generalforsamlingen vil foreslå Ørjan Svanevik som neste styreleder.

Mowis største eier, John Fredriksen, roser Lerøys innsats for selskapet:

– Ole-Eirik er en ekte bransjeveteran og har vært med på å utvikle den sterke Mowi-organisasjonen. Vi setter stor pris på hans bidrag i løpet av de siste 15 årene. De vil tjene som en sterk plattform for den fremtidig verdiskapingen i selskapet, sier Fredriksen.

Fredriksen har en eierandel på 14,4 prosent i Mowi, ifølge Holdings.

GLADLAKS: Ole-Eirik Lerøy, her fotografert utenfor Continental Hotel i Oslo på John Fredriksens julelunsj i 2018. Foto: Iván Kverme

Gikk på dagen

Svanevik er i dag tilbake som investeringsdirektør i John Fredriksens Seatankers Management etter at han gikk fra selskapet i november 2017.

I 2014 ble han ansatt i Seatankers etter bruddet mellom Fredriksen og Tor Olav Trøim. Han skulle arbeide tett sammen med Harald Thorsten og Espen Westeren med oppfølgningen av selskapene som inngikk i gruppen.

Tre år senere trakk Svanevik seg fra styrene i Seadrill og North Atlantic Drilling og sluttet hos Fredriksen på dagen, bare en drøy måned etter at han fikk nye oppgaver og større ansvar i rederens Seatankers-system. Han skulle lede den daglige driften i Seatankers Management.

Kilder Finansavisen snakket med den gangen satte Svaneviks hastige avgang i sammenheng med at Fredriksen var misfornøyd med Seadrills kostbare Chapter 11-prosess.

Uenighet om strategi

«På grunn av uenighet rundt strategiske disposisjoner er vi kommet til enighet med Svanevik om at han fratrer jobben i Seatankers», sa Mads Langaard - som den gangen arbeidet for Fredriksen - til Finansavisen om Svaneviks exit.

Tidligere har Svanevik vær adm. direktør i Arendals Fossekompani, i tillegg til driftsdirektør i Kværner og oppkjøpssjef i Aker. Han har også tidligere hatt styreverv i Mowi, Volue, Seadrill og Archer.

I dag sitter han i styrene i Axactor, Western Bulk og Paratus Energy.