<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Nervøst kapitalmarked

Golden Ocean har falt med 20 prosent på børsen i sommer etter en rakettstart på året. – Det generelle kapitalmarkedet er blitt mer nervøst og sykliske aksjer spesielt er blitt straffet, sier Golden Ocean-sjef Peder Simonsen.

Publisert 28. aug.
Oppdatert 28. aug.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 875 ord
INGEN NEDBREMSING: - Det fysiske markedet gir ikke tegn til nedbremsing, snarere tvert imot, sier Golden Ocean-sjef Peder Simonsen. Eivind Yggeseth

Golden Ocean leverte sterkt første kvartalstall i mai og onsdag la tørrlastrederiet frem gode tall også for andre kvartal. Likevel har aksjen falt med over 20 prosent siden den toppet ut på 167 kroner den 21. mai.

– Siden mai er markedet preget av støy fra makronyheter generelt og spesielt fra Kina, hvor frykt for resesjon og manglende etterspørsel har preget nyhetsbildet. Det generelle kapitalmarkedet er blitt mer nervøst og sykliske aksjer spesielt er blitt straffet, sier Simonsen.

Samtidig har underliggende skipsverdier steget og Golden Ocean-aksjen trader nå til en rabatt til NAV (verdijustert egenkapital) etter å ha blitt tradet med en solid premie før sommeren.

– Skipsverdiene kan falle noe, men er godt støttet av nybyggpriser og annenhåndssalg. Vi venter ikke store bevegelser i skipsprisene.

Sterke spotrater

Spotratene i capemarkedet ligger så langt i år på rundt 23.000 dollar dagen i gjennomsnitt, mens Golden Ocean ligger betydelig høyere med en snittinntjening på rett i underkant av 28.000 dollar.

– Vi har en kostnadsmodell med industriens laveste «cash-break-even», som gir oss muligheten til å ligge spoteksponert når vi mener det er riktig, sier Simonsen. 

– Vi syns det var en solid rapport fra Golden Ocean, og vi er sånn sett uenige med markedet som sender aksjen marginalt ned. Justert Ebitda (driftsresultat før avskrivninger) på 121 millioner dollar var noe svakere enn vårt estimat, men høyere enn konsensus. Justert inntjening pr. aksje var 10 prosent høyere enn konsensus og 5 prosent over oss, mens utbytte på 0,30 dollar pr. aksje var «spot on» på vårt estimat og høyere enn konsensus, sier Carnegie-analytiker Kyrre H. Flesjå.

I tredje og fjerde kvartal har Golden Ocean dekket mye av panamax-inntjening gjennom kontrakter. 

– Samtidig går vi inn i høysesong i capesize, hvor vi normalt ønsker å ligge markedseksponert. Vi har omtrent halvparten av capeflåten på flytende t/c-er er med konverteringsklausuler, som vi opportunistisk benytter til å ta dekning, sier Peder Simonsen.

STERKT CAPEMARKED: Golden Oceans capesizere tjente i gjennomsnitt nærmere 28.000 dollar dagen i første halvår. Foto: Golden Ocean

Tørr vinter i Brasil

Årets capemarkedet er blitt trukket opp av en tørr vinter i Brasil, som har hatt en solid innvirkning på tonnmil.

– Selv om vi ser negative nyheter om makro- og stålproduksjonen i Kina, ser vi fremdeles sterke volumer av brasiliansk høykvalitetsjernmalm og vi går nå inn i en periode med normalt høyere industriell aktivitet i Kina.

Både India og Vest Afrika er inne i regnsesongen, som avsluttes i løpet av september

– Etter at regnsesongen er over forventer vi økte bauksittvolumer fra Guinea og kullvolumer inn til India. Hovedrisikoen knyttes til redusert stålproduksjonen og økte jernmalmlagre i Kina, men det fysiske markedet gir ikke tegn til nedbremsing, snarere tvert imot, sier Golden Ocean-sjefen.

Pumper ut utbytte

Golden Ocean fortsetter å pumpe ut utbytte til selskapets aksjonærer. I andre kvartal betaler rederiet ut 0,30 dollar pr. aksje.

– Vi har siden 2021 betalt ut 1,1 milliarder dollar i utbytte, tilsvarende over 90 prosent av vår inntjening. Med moderat gjeld og ingen ingen ufinansierte investeringsbehov, kommer vi til å fortsette å prioritere utbytte.

Volatilt på børsen

Golden Ocean steg med voldsomme 72 prosent fra årsskiftet og frem til 21.mai. I sommer har det imidlertid gått i utforbakke på børsen for Golden Ocean, og aksjen er ned i overkant av 20 prosent siden toppnoteringen på 167 kroner.

– Siden mai har markedet vært preget av støy fra makronyheter generelt og spesielt fra Kina, hvor frykt av resesjon og manglende etterspørsel har preget nyhetsbildet. Det generelle kapitalmarkedet har blitt mer nervøst og sykliske aksjer spesielt er blitt straffet, sier Peder Simonsen.

DNB-analytiker Jørgen Lian mener det er store muligheter for at Golden Ocean-aksjen kan komme til å falle ytterligere.

– Voksende uro rundt etterspørselsutsikter knyttet hovedsakelig til Kina har tynget aksjen, men fraktmarkedet har foreløpig holdt seg relativt bra etter en forrykende start på året. Andre kvartal var et solid kvartal og de leverer et utbytte som gir 10 prosent direkteavkastning. Det er ikke veldig betryggende i en situasjon hvor etterspørselen er høyst usikker. Med bakgrunn i det ser vi risiko for fortsatt press på aksjen fremover og har en salgsanbefaling på aksjen, sier han.

SER BILLIG UT: Carnegie-analytiker Kyrre Flesjå mener at Golden Ocean ser billig ut etter kursfallet i sommer. Foto: Carnegie

Ser billig ut

Kyrre H. Flesjå mener derimot at aksjen nå ser billig ut.

– Aksjen har vært relativt svak over sommeren med usikker makro, spesielt rundt Kina, som åpenbart er det viktigste markedet for tørrbulk. Samtidig ser vi et sterkt underliggende marked, med vedvarende solide kinesiske importvolumer, solide capesizerater i både spotmarkedet og papirmarkedet.

Han påpeker at forwardkurven impliserer rundt 15 prosent høyere capesizerater ut året og han er optimistisk inn i det som normalt er høysesong i capesizesegmentet.

– Vi anerkjenner at tørrbulk har høy eksponering mot Kina og er sensitive til tilstanden i økonomien der borte, men mener aksjen rett og slett er for billig priset i det som fortsatt er et sterkt marked, med 15 prosent rabatt til underliggende verdier og 15 prosent utbytteyield på våre 2025-estimater. Vi har en kjøpsanbefaling og kursmål på 183 kroner, sier Carnegie-analytikeren

Golden Ocean

(Mill. dollar) 2.kv/2024 2.kv./2023
Driftsinntekter 250,1 213,4
Driftsresultat 85,9 43,6
Resultat før skatt 62,5 34,9
Resultat etter skatt 62,5 34,5