<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Bra Erna slapp å skille seg

– Renten bør opp, så raskt som mulig, mener Trygve Hegnar, som er bekymret på grunn av den svake regjeringen.

Publisert 16. aug.
Oppdatert 19. aug.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 805 ord
EGNET TIL LATTER: Republikaneren Trygve Hegnar mener sirkuset rundt kongehuset i det minste gir mye å le av. Foto: Thomas Bjørnflaten

1. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at alt går så mye bedre nå. Hva er din vurdering av situasjonen?

– Regjeringen Gahr Støre får det ikke til. Det er en svak regjering, og den har skiftet ut ni statsråder siden den tiltrådte. Det sier alt om ledelse. Kronekursen i kjelleren og et kostbart lønnsoppgjør. Og svak oljepris. Jeg er bekymret.

Mini-CV

Navn: Trygve Hegnar.

Alder: 80.

Rolle: Ansvarlig redaktør og adm. direktør i Finansavisen og Hegnar Media.

2. Hvor raskt og hvor mye håper du Norges Bank kutter rentene? Eller bør de økes?

– For å redde kronekursen bør renten settes opp. Så raskt som mulig. Men hvis renten snart settes ned i USA, EU og i andre sentrale land, slipper vi kanskje å øke. Noe som er bra for gjeldstunge. Rentedifferansen teller.

3. Oljefondsjef Nicolai Tangen er blitt uvenn med Elon Musk fordi Oljefondet stemte imot Musks lønnspakke på 500 milliarder kroner. Bør han selge Tesla-aksjene, eller bør han ikke bry seg?

– Nicolai Tangen er litt gal, og heldigvis er han så rik at han kan fortsette med det. Lønnspakken ville også jeg stemt imot. Men det var ikke bare lønn, da. Musk som fiende er ikke gøy. Da får du plutselig et søksmål på 100 milliarder kroner.

4. Hvordan vil det påvirke investorer, gründere og andre aktører i næringslivet hvis Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får fire nye år?

– Veldig negativt. Sp mister stemmer og medlemmer, og Ap suser rundt på 20 prosent. Investorene er vettskremte. Hva er det neste de finner på? Fire nye år er en ulykke.

5. Bør Høyre skifte ut Erna Solberg? Hvem mener du kan bli Høyres neste statsminister – eller er det bedre å satse på Sylvi Listhaug?

– Erna Solberg er mitt førstevalg. Hun blir en god statsminister, men Sylvi Listhaug haler innpå. Hun er blitt en god debattant. Bra at Solberg slapp å skille seg. Det var på håret.

6. Boligprisene bare stiger og stiger. Skal vi bare glede oss over boligformuene som stiger, eller hva mener du gjøres feil?

– Alle vet at det må bygges mye mer. Det blir en voldsom mangel på boliger de neste årene. Prisene må derfor opp, og politikerne må slutte med all pratingen. Jeg har mye eiendom og gleder meg over utviklingen.

7. Hvilke skatter ville du endret hvis du ble finansminister for én dag, og hvordan?

– All formuesskatt må bort. Fire land i verden har formuesskatt. Det er det en grunn til. Hadde det vært en smart skatt, ville alle land hatt det. Ta skatt fra overskudd og gevinster. Ikke fra aktiva man bare eier. Norge har doblet eierbeskatningen. Ikke rart de rike flykter.

8. Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen sier han gir blaffen i tidligere næringsminister Jan Christian Vestres ønske om at toppledere i statskontrollerte selskaper ikke skal ha høyere lønnsvekst i kroner enn ansatte, og at bonusrammen skal kuttes fra 50 til 25 prosent av fastlønn. Hva mener du om det?

– Denne strenge lønnsreguleringen er ikke bra. Men styret bestemmer. Og eierne har siste ord. Reiten kan de godt kaste. Han er ikke gud.

9. Johan H. Andresens datter har arvet nær halvparten av aksjene i Ferd, og kjøpte en villa på Bygdøy for 585 millioner kroner. Hvordan ville du ha reagert hvis du var Andresen?

– Helt sjukt. Jeg hadde gjort henne arveløs. Litt peiling på penger må man ha når man arver så mye. Pappa Johan sviktet litt her.

10. Hvis du hadde fått aksjer for 1 million kroner i et hvilket som helst selskap på Oslo Børs, hvilket selskap ville du ha valgt og hvorfor?

– Jeg har bare én børsnotert aksje. Scandic. 50.000 senger, nesten ikke gjeld og reiseliv på topp. Håper bare vi slipper en ny pandemi.

11. Myndighetene i Oslo, sammen med Statens vegvesen, lager kaos i Oslo-trafikken. Er det dårlig håndtert, eller må vi finne oss i at vi ikke lenger skal kjøre bil?

– Å stenge en slik tunnel i tre år er vanvidd. Oslo blir en nesten håpløs by for bilister. Politikerne sier at vi skal sykle og gå, med bestemor på baksetet. Regjeringskvartalet burde vært tatt ut av byen. Fantasiløs planlegging. USA flyttet sin ambassade til Njårdhallen på Oslo vest. Det gikk veldig bra. Nå blir ekstrakostnadene sikkert 50 milliarder kroner. Penger har vi jo nok av.

12. Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i august. Hvordan påvirker de synet på kongehuset?

– Det sirkuset bryr jeg meg ikke om. Jeg er republikaner. Märtha Louise og Durek Verrett. Sirkus Arnardo. En god latter forlenger livet. Og kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, siktet for vold, psykisk og fysisk, mot en kvinne. På glattcelle i to dager. Mette-Marit måtte droppe OL i Paris. Unga vokser opp.

13. Hva er det meste du har betalt for en flaske vin til konsum eller sparing? Hvilken vin var dette, og var den verdt det?

– Min sønn, Jon Trygve, sier jeg ikke vil vite hva flaskene koster.