<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Herbjørn Hansson: – Vedum får ikke jobb hos oss

– Det er bedre å være rik enn å være fattig. Hadde jeg vært 20 år yngre ville jeg ha flyttet fra Norge, sier Herbjørn Hansson som helst ville eid aksjer i Vinmonopolet.

Publisert 14. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 699 ord
LIKER Å VÆRE RIK: Herbjørn Hansson sier det er bedre å være rik enn fattig. – Jeg har prøvd begge deler. Foto: Are Haram

1) Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre sier at alt går så mye bedre nå. Hva er din vurdering av situasjonen?

– Jeg møtte Jonas Gahr Støre første gang i 1988. Han er en bra mann og snakker fransk. Finansminister Vedum ville ikke fått jobb hos oss.

2) Hvor raskt og hvor mye håper du Norges Bank kutter rentene? Eller bør de økes?

– Da jeg kjøpte hus i 1980, var renten mellom 15 og 20 prosent. Det er fremdeles mye å gå på. Sentralbanken har en viktig rolle.

3) Oljefondsjefen Nicolai Tangen er blitt uvenner med Elon Musk fordi Oljefondet stemte imot Musks lønnspakke på 500 milliarder kroner. Bør han selge Tesla-aksjene, eller bør han ikke bry seg?

– Jeg kjenner ikke oljefondsjef Tangen. Imidlertid tror jeg at han og jeg har samme finansielle rådgiver i London. Tangen er vel 10 til 15 år etter meg. «Siloen» i Kristiansand gleder jeg meg til å besøke.

4) Hvordan vil det påvirke investorer, gründere og andre aktører i næringslivet hvis Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får fire nye år?

– Jeg tror det er Erna som tar stafettpinnen videre.

5) Bør Høyre skifte ut Erna Solberg? Hvem mener du kan bli Høyres neste statsminister – eller er det bedre å satse på Sylvi Listhaug?

– Både Erna Solberg og Sylvi Listhaug er gode ledere som må trekke Norge i sammen retning. Trygve Hegnar burde kanskje gå inn i regjeringen, men han har vel ikke tid til det?

6) Boligprisene bare stiger og stiger. Skal vi bare glede oss over boligformuene som stiger, eller hva mener du gjøres feil?

– Jeg har ikke greie på spørsmål om boliger. Stort sett blir det bare mer skatt.

Mini-CV

Navn: Herbjørn Hansson

Alder: 76

Stilling: Adm. direktør og styreleder i Nordic American Tankers

7) Hvilke skatter ville du endret hvis du ble finansminister for en dag, og hvordan?

– Hvis jeg var 20 år yngre, ville jeg flyttet fra Norge. Jeg er en betydelig privat skatteyter. Det er jeg ikke så opptatt av. I likskjorta er det som kjent ingen lommer.

8) Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen sier han gir blaffen i tidligere næringsminister Jan Chr. Vestres ønske om at toppledere i statskontrollerte selskaper ikke skal ha høyere lønnsvekst i kroner enn ansatte, og at bonusrammen skal kuttes fra 50 til 25 prosent av fastlønn. Hva mener du om det?

– Eivind Reiten er en bra mann. Næringsminister Jan Christian Vestre konkurrerer med meg i møbelbransjen hvor jeg eier en liten bedrift – Jærstolen Aksel. Vestre har fått millionbeløp i støtte av staten uten at det er lagt merke til. Reiten er en utmerket mann som kan mye og har stor erfaring.

9) Johan H. Andresens datter har arvet nær halvparten av aksjene i Ferd, og kjøpte en villa på Bygdøy for 585 millioner kroner. Hvordan ville du ha reagert hvis du var Andresen?

– Det er bedre å være rik enn å være fattig. Jeg har prøvd begge deler. Om datteren til Andresen kjøper seg dyr villa på Bygdøy, får være en sak mellom far og datter.

10) Hvis du hadde fått aksjer for 1 million i et hvilket som helst selskap på Oslo Børs, hvilket selskap ville du ha valgt og hvorfor?

– Jeg ville satse på Norges mest populære bedrift, Vinmonopolet, som ikke er på børs. Sjefen i Vinmonopolet er i nærmeste familie til Carl I. Hagen som er en av de mest betydningsfulle norske politikere etter andre verdenskrig.

11) Myndighetene i Oslo, sammen med Statens vegvesen, lager kaos i Oslo-trafikken. Er det dårlig håndtert, eller må vi finne oss i at vi ikke lenger skal kjøre bil?

– Jeg kan lite om busser - om de er elektriske eller ikke.

12) Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i august. Hvordan påvirker de synet på kongehuset?

– Märtha Louise ville ikke fått jobb hos oss. Durek kjenner jeg heller ikke. Kongehuset er helt førsteklasses, en posisjon de har hatt i Norge siden tidlig på 1900 tallet da vi kom oss unna Sverige.

13) Hva er det meste du har betalt for en flaske vin til konsum eller sparing? Hvilken vin var dette, og var den verdt det?

– Jeg liker å drikke dyr vin. Akkurat nå er jeg spesielt glad for at jeg har råd til det.