<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Sylvi Listhaug hadde vært helt krise

– Det er jo en irriterende, men effektiv måte å tvinge folk til å la bilen stå, mener Kari Due-Andresen om trafikkstrupingen i Oslo.

Publisert 18. juli
Oppdatert 8. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 669 ord
RENTETOPPEN ER NÅDD: Kari Due-Andresen venter at renten skal ned 1.5–2 prosentpoeng de neste par årene. Foto: Iván Kverme

1. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at alt går så mye bedre nå. Hva er din vurdering av situasjonen?

– Jeg tipper at den økonomiske veksten tar seg opp fremover. Det er i alle fall hva bedriftene i Norges Banks regionale nettverk spår. I andrekvartalsundersøkelsen hadde samtlige sektorer revidert opp sitt syn på aktivitetsveksten både i inneværende og kommende kvartal.

Mini-CV

Navn: Kari Due-Andresen

Alder: 50

Rolle: Managing partner og sjeføkonom i Akershus Eiendom

2. Hvor raskt og hvor mye håper du Norges Bank kutter rentene? Eller bør de økes?

– Styringsrenten har nådd toppen. Norges Bank har gjentatt dette fire ganger på rad. Jeg tror renten kuttes første gang i mars neste år. Jeg tipper styringsrenten skal ned til et mer normalt nivå, altså ned 1,5–2 prosentpoeng, i løpet av de neste to til tre årene.

3. Oljefondsjefen Nicolai Tangen er blitt uvenn med Elon Musk fordi Oljefondet stemte imot Musks lønnspakke på 500 milliarder kroner. Bør han selge Tesla-aksjene, eller bør han ikke bry seg?

– Jeg synes det er fint at Oljefondet bruker sin stemmerett når det er hensiktsmessig. Hva de investerer i, overlater jeg til Nicolai & Co.

4. Hvordan vil det påvirke investorer, gründere og andre aktører i næringslivet hvis Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får fire nye år?

– Det får de ikke.

5. Bør Høyre skifte ut Erna Solberg? Hvem mener du kan bli Høyres neste statsminister – eller er det bedre å satse på Sylvi Listhaug?

– Sylvi Listhaug hadde vært helt krise, spør du meg. Jeg ville helt klart byttet ut Erna til fordel for yngre krefter.

6. Boligprisene bare stiger og stiger. Skal vi bare glede oss over boligformuene som stiger, eller hva mener du gjøres feil?

– Jeg har lenge vært for boliglånsforskriften. Jeg synes det er smart at man hindres i å ta opp mer gjeld enn hva man tåler. Boliglånsforskriften kan trolig også hjelpe med å bremse noe av den verste boligprisveksten. Når boligprisene stiger mer enn lønnsveksten, blir det stadig vanskeligere for folk med svakere økonomi å henge med.

7. Hvilke skatter ville du endret hvis du ble finansminister for en dag, og hvordan?

– Vi må ha et skattesystem som oppfattes rettferdig på tvers av inntektsgrupper, men med minst mulig skadevirkning på investeringslysten. Den konkrete innretningen måtte jeg nok søkt litt kyndig hjelp til for å skru på plass.

8. Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen sier han gir blaffen i tidligere næringsminister Jan Christian Vestres ønske om at toppledere i statskontrollerte selskaper ikke skal ha høyere lønnsvekst i kroner enn ansatte, og at bonusrammen skal kuttes fra 50 til 25 prosent av fastlønn. Hva mener du om det?

– Jeg har forståelse for grunntanken, nettopp at lønnsutvikling bør oppfattes som rettferdig så det ikke blir et «oss og dem» i disse bedriftene. Samtidig kan nok slike krav gjøre at det blir vanskeligere å få tak i de beste folkene.

9. Johan H. Andresens datter har arvet nær halvparten av aksjene i Ferd, og kjøpte en villa på Bygdøy for 585 millioner kroner. Hvordan ville du ha reagert hvis du var Andresen?

– Det der hørtes ut som et realt impulskjøp, ja… Jeg ville nok blitt litt oppgitt.

10. Hvis du hadde fått aksjer for 1 million i et hvilket som helst selskap på Oslo Børs, hvilket selskap ville du ha valgt og hvorfor?

– Jeg ville kjøpt eiendom, for eksempel Entra. Det skal opp igjen, vettu!

11. Myndighetene i Oslo, sammen med Statens vegvesen, lager kaos i Oslo-trafikken. Er det dårlig håndtert, eller må vi finne oss i at vi ikke lenger skal kjøre bil?

– Det er jo en irriterende, men effektiv måte å tvinge folk til å la bilen stå, da.

12. Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i august. Hvordan påvirker de synet på kongehuset?

– Nå er vel ikke Märtha kongelig lenger…? Eller tar jeg feil? Jeg følger ikke så godt med.

13. Hva er det meste du har betalt for en flaske vin til konsum eller sparing? Hvilken vin var dette, og var den verdt det?

– Ha'kke peiling. Jeg sparer ikke på vin. Jeg drikker helst hvitt eller bobler.