<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Enorm politisk risiko i Norge

– Vi foretrekker internasjonale konkurrenter for å unngå den enorme politiske risikoen norske, delvis statseide selskapene har, sier Philippe Sissener. Men vedder på en norsk skatteflyktning, og mot en utenlandsk mangemilliardær.

Publisert 20. juni
Oppdatert 24. juni
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 824 ord
Article lead
lead
SATSER PÅ SHIPPINGFAVORITT: – Folk flest merker nok høyere renter, inflasjon og det enorme skattetrykket vi har her i landet. Mange politikere har glemt at de skal tjene folket og ikke motsatt, sier Philippe Sissener. Foto: Iván Kverme
SATSER PÅ SHIPPINGFAVORITT: – Folk flest merker nok høyere renter, inflasjon og det enorme skattetrykket vi har her i landet. Mange politikere har glemt at de skal tjene folket og ikke motsatt, sier Philippe Sissener. Foto: Iván Kverme

1. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre sier at alt går så mye bedre nå. Hva er din vurdering av situasjonen?

– Det går bra i noen industrier, men for andre har det stoppet helt opp. Folk flest merker nok høyere renter, inflasjon og det enorme skattetrykket vi har her i landet. Mange politikere har glemt at de skal tjene folket og ikke motsatt.

MINI-CV

Navn

Philippe Sissener

Alder 38
Rolle Forvalter

2. Hvor raskt og hvor mye håper du Norges Bank kutter rentene? Eller bør de økes?

– Det er forskjell på håp og tro. Med boliglånsrenter som må betales hver måned, håper jeg at de blir kuttet så snart som mulig, men jeg tror ikke det vil skje i år. For andelseierne i obligasjonsfondet vårt er det bra med vedvarende renter på dette nivået.

3. Oljefondsjefen Nicolai Tangen er blitt uvenner med Elon Musk fordi Oljefondet stemte imot Musks lønnspakke på 500 milliarder kroner. Bør han selge Tesla-aksjene, eller bør han ikke bry seg?

– Det får Oljefondet vurdere selv. Flertallet av aksjonærene ville det annerledes, og da er det opp til Oljefondet å vurdere om det skal selge seg ut eller bli sittende. Aksjefondet vårt har fortsatt salgsopsjoner på Tesla.

4. Hvordan vil det påvirke investorer, gründere og andre aktører i næringslivet hvis Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får fire nye år?

– Da tror jeg dessverre utflyttingen av både kunnskap og kapital fortsetter. Og det gjelder ikke bare de grupperingene du nevner. Sykepleiere får dobbel lønn og halv skatt i Sveits.

5. Bør Høyre skifte ut Erna Solberg? Hvem mener du kan bli Høyres neste statsminister – eller er det bedre å satse på Sylvi Listhaug?

– En ny regjering som jobber for Norge og det norske folks beste, er viktigere enn hvilken enkeltperson som blir statsminister. Dagens gjeng motarbeider hele befolkningen på mange områder.

6. Boligprisene bare stiger og stiger. Skal vi bare glede oss over boligformuene som stiger, eller hva mener du gjøres feil?

– Dette kan jeg ikke nok om. Har prisene egentlig steget så mye de siste to årene justert for inflasjonen? Vi får se hva som skjer med alle de boligene som nå ligger ute og ikke blir solgt.

7. Hvilke skatter ville du endret hvis du ble finansminister for en dag, og hvordan?

– Inntektsskatten for lavtlønnede og totalbeskatningen av eiere. Begge deler er unødvendig høyt, og provenyet spiller egentlig ingen rolle for statsbudsjettet.

8. Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen sier han gir blaffen i tidligere næringsminister Jan Chr. Venstres ønske om at toppledere i statskontrollerte selskaper ikke skal ha høyere lønnsvekst i kroner enn ansatte, og at bonusrammen skal kuttes fra 50 til 25 prosent av fastlønn. Hva mener du om det?

– Der staten kun er medeier burde politikerne holde seg for gode til å mene noe om lønningene. Vi har store, delvis statseide selskaper i Norge som konkurrerer knallhardt internasjonalt innenfor våpenproduksjon, aluminium, gjødsel, banknæring og ikke minst oljeproduksjon. Derfor er vi helt avhengige av å betale konkurransemessige lønninger gjennom hele organisasjonen, også til topp- og mellomledere. Når vi investerer for våre fond, foretrekker vi de internasjonale konkurrentene for å unngå den enorme politiske risikoen som de norske, delvis statseide selskapene har.

9. Johan H. Andresens datter har arvet nær halvparten av aksjene i Ferd, og kjøpte en villa på Bygdøy for 585 millioner kroner. Hvordan ville du ha reagert hvis du var Andresen?

– Det blir veldig hypotetisk, men jeg ville nok ha reagert på lik linje med det han har gjort.

10. Hvis du hadde fått aksjer for 1 million i et hvilket som helst selskap på Oslo Børs, hvilket selskap ville du ha valgt og hvorfor?

– Med litt risikoappetitt ville jeg ha kjøpt Frontline, basert på rekordlav ordrebok av nye skip og et forstyrret handelsmønster innenfor oljefrakt.

11. Myndighetene i Oslo, sammen med Statens vegvesen, lager kaos i Oslo-trafikken. Er det dårlig håndtert, eller må vi finne oss i at vi ikke lenger skal kjøre bil?

– Det toppet seg denne uken da de asfalterte Stasjonsveien midt i morgenrushet. Det skapte mye kø, masse utslipp fra biler på tomgang og farlige situasjoner for barn på vei til skolen. I de fleste andre land hadde dette tatt mindre enn to timer midt på natten.

12. Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i august. Hvordan påvirker de synet på kongehuset?

– Jeg er veldig glad i kongehuset og tror at både kronprins Haakon og senere også prinsesse Ingrid Alexandra vil videreføre den flotte jobben kong Harald gjør for landet.

13. Hva er det meste du har betalt for en flaske vin til konsum eller sparing? Hvilken vin var dette, og var den verdt det?

– Det har jeg ikke tenkt til å dele med Finansavisens lesere, men jeg kan litt spøkefullt og forenklet sitere Cato Schiøtz fra en tilsvarende sommerspalte for noen år siden: Jeg er en enkel gutt fra Slemdal. Min hvitvin kommer fra Burgund og den røde fra Bordeaux.