<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det tikker mot streik

Partene har forhandlet gjennom natten, men seks timer på overtid er det fortsatt ingen enighet i lønnsoppgjøret for statsansatte. Fristen gikk ut ved midnatt.

Publisert 24. mai
Oppdatert 24. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 489 ord
TØFF JOBB: For riksmekler Mats Ruland. Foto: NTB

Klokken 21, tre timer før meklingsfristen gikk ut, sa riksmekler Mats Ruland at partene var langt fra hverandre.

– Vi er ikke i nærheten av å komme i mål. Det er veldig vanskelige og store problemstillinger som gjenstår, sa han til NRK.

«Kanskje det vanskeligste statsoppgjøret» han har ledet, sa han til TV 2 halvannen time tidligere.

Like etter midnatt bekreftet han til begge kanalene at meklingen ville fortsette på overtid. Seks timer senere er det fortsatt ingen enighet mellom partene, og det tikker mot streik i staten.

Dersom staten og LO, YS, Unio og Akademikerne ikke blir enige, kan opptil 2700 ansatte i staten gå ut i streik fra fredag morgen.

Meklingen kompliseres ytterligere av at partene er uenige om tariffavtalestrukturen. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016. LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.

KS og Akademikerne enige

Tidligere i natt ble det kjent at Akademikerne har nå kommet til enighet med KS om årets lønnsoppgjør.

– KS er glad for at vi med Riksmeklerens hjelp kom fram til en løsning med Akademikerne og dermed har gjennomført årets hovedtariffoppgjør i kommunesektoren uten konflikt, sier arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS i en pressemelding.

Kommuneorganisasjonen ble enig om en forhandlingsløsning med LO, Unio og YS 1. mai, men Akademikerne valgte da å bryte forhandlingene.

Partene møttes dermed hos Riksmekleren med frist ved midnatt 23. mai. En drøy time etter at fristen gikk ut, kom partene til enighet.

På linje med frontfaget

Resultatet de nå er enige om, er det samme som resultatet mellom KS og LO, Unio og YS, altså et tillegg på 5,2 prosent, på linje med frontfaget. Dette innebærer et lønnstillegg mellom 22.000 og 37.000 kroner, avhengig av utdanningsnivå og ansiennitet.

– Vi har gjennom meklingen hatt gode samtaler med Akademikerne, også om samarbeidet videre, sier Gangsø.

Akademikerne forhandler tariffavtalen for alle 28 000 medlemmer i kommunene og lønnen til 6000 lektorer sentralt. De 22 000 andre medlemmene får sin lønn forhandlet lokalt og kollektivt på arbeidsplassen i etterkant av det sentrale oppgjøret.

– Resultatet i lønnsoppgjøret er et stykke fra våre ambisjoner, men vi valgte å ta en ekstra runde for våre mer enn 28 000 medlemmer, sier leder Tonje Leborg i Akademikerne kommune.

Ikke i mål i Oslo

Samtidig var partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune ikke i mål før fristen gikk ut ved midnatt. Nå fortsetter meklingen på overtid, bekrefter mekler Geir Engebretsen til NRK.

Tidligere torsdag kveld sa Engebretsen at de holder på så lenge det er interesse for å forhandle.

Blir det ikke enighet, blir det streik.

– Det betyr at 3150 LO-medlemmer i kommunen er i streik fra onsdag, hvis vi ikke kommer til enighet med Oslo kommune, sier streikeleder Anna Elisabeth Uran i Fagforbundet Oslo i en pressemelding.

LO Kommune Oslo har ikke vært i samlet streik i Oslo på 38 år.

(©NTB)