<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekord igjen

Publisert 3. sep.
Oppdatert 3. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 394 ord
REKORDTALL: Fra Ryanair, ledet av Michael O'Leary. Foto: Bloomberg

Saken utvides.

Ryanair fraktet 20,5 millioner passasjerer i august 2024, viser tall fra det irske lavprisflyselskapet tirsdag. Dette er opp (8 prosent) fra 18,9 millioner passasjerer i samme måned i fjor.

Dermed har Ryanair satt nok en rekord for månedlig trafikk, etter at den kom inn på 20,2 millioner i juli.

Europas største flyselskap målt i antall passasjerer hadde en gjennomsnittlig kabinfaktor på 96 prosent i august, det samme som i måneden før og i samme måned i fjor.

Rullerende tall viste ved utgangen av august en trafikk på 192 millioner passasjerer siste 12 måneder, 8 prosent opp fra 177,4 millioner passasjerer på samme tid i fjor.  

Markedet reagerer med å sende aksjen opp 0,3 prosent i tidlig handel på Dublin-børsen. Så langt i år er aksjen ned 17-18 prosent.

Avblåste «stygt scenario»

Tirsdagens rekordtall kommer uken etter at Ryanair-sjefen Michael O'Leary avblåste prognosene om et tosifret prisfall i den viktige sommersesongen.

I et Reuters-intervju uttalte han at risikoen for det han tidligere i sommer karakteriserte som et «stygt scenario» nå «ser ut til å ha forsvunnet». Nå mener O'Leary et prisfall på 5 prosent «ser rimelig riktig ut» denne sommeren.

Prisfallet er likevel stort nok til at Ryanair-sjefen tvinges til å tenke nytt, og overfor The Telegraph åpnet han i helgen for å starte salg av pakkereiser til Syden.

– Jeg vil ikke utelukke å opprette en feriedivisjon. Å pakketere et ferieprodukt er sannsynligvis en rimelig måte å kreve høyere priser og avkastning på, sa han.

EasyJet og Jet2 ble ikke like hardt rammet som Ryanair av sommerens prisfall, og årsaken er nettopp at de allerede tilbyr pakkereiser.

Wizz Air-tall også

Tirsdag har også det ungarske lavprisflyselskapet Wizz Air lagt frem trafikktall, og disse viser at selskapet fraktet 6,2 millioner passasjerer i august, 1,0 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Kabinfaktoren var 95,4 prosent.

I juli falt antall passasjerer 1,4 prosent på årsbasis til 5,9 millioner passasjerer. Flyene var 93,8 prosent fulle.

Norwegian og SAS

Norwegian kommer med sine trafikktall for august torsdag denne uken, før SAS-tallene kommer fredag.

I juli fraktet Norwegian (inklusive Widerøe) drøye 2,8 millioner passasjerer. For Norwegian alene var antallet passasjerer 2,5 millioner, 9 prosent flere enn i juli i fjor – og det høyeste antallet siden 2019. Kabinfaktoren steg 0,1 prosentpoeng til 92,5 prosent.

SAS fraktet 2,5 millioner passasjerer i juli, 5 prosent flere enn i samme måned i fjor. Kabinfaktoren lettet fra 85,7 prosent og landet på 87,4 prosent – et av selskapets beste noteringer noensinne.