<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi er langt fra toppårene

Eiendomsmegler Eivind Bjorå er mer tilfreds med egen innsats i årets utgave av Blindleialøpet, enn han er med sørlandsperlens hyttemarked gjennom våren og sommeren 2024.

Publisert 2. sep.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 722 ord
Ny rekord: Eiendomsmegler Eivind Bjorå padlet inn til personlig bestetid i Blindleialøpet. Foto: Blindleialøpet

Det er 17. gang Bjorå deltar i det tradisjonsrike kajakkracet som går over ni kilometer ved Brekkestø utenfor Lillesand. I år satte Krogsveen-megleren ny personlig rekord med tiden 53 minutter og 48 sekunder. Det holdt til en 35. plass i turklassen, 16 minutter bak vinneren.

– Ny pers, så jeg må jo være fornøyd med det! Og det skjedde til tross for skvalpete sjø ute i leia, med endel båter som ikke viser hensyn til løpet som foregår, ellers veldig bra forhold og løpsavvikling, forklarer Bjorå. 

Han hyller stemningen rundt løypa og motivasjonen det gir for å faktisk komme seg ut og trimme, når vær og vind vanligvis kanskje hadde stoppet ham. Traseen går i et område hvor noen av landets dyreste sjøhytter ligger på rekke og rad. Og på startstreken stiller eiere av fritidsboliger verdsatt til flere titalls millioner kroner. Naturligvis et mekka for en hyttemegler.

– Er du litt på jobb denne dagen?

– Jeg jobber jo med å selge hytter i “leia”, så jeg mener det er viktig å delta når slike bra arrangementer stelles i stand. Det kalles jo “sommerens vakreste”, og jeg får jo en viss promotering. Samtidig får man sett “tingene” på en annen måte, sier Bjorå.

Drømmeforhold: Værgudene spilte på lag under Blindleialøpet i juli. 130 deltakere var påmeldt til årets utgave av det populære løpet som samler hyttefolk, lokale padlere og eliten. Foto: Blindleialøpet

Langt unna coronaårene

Han sier markedet i Blindleia er bedre enn i fjor, og at man “merker en positivitet rundt det å kjøpe en sommerdrøm”.

– Men vi er langt fra toppårene, som var coronaårene 2020 og 2021.

– Få salg eller lavere priser?

– Begge deler. Færre salg og i tillegg har prisene gått noe ned, omtrent 12 til 14 prosent. De spesielle “gull-eiendommene” har jo ikke vært ute på markedet i år. Vi har hatt noen bra eiendommer – og de er solgt – men utbudet har vært mindre i år, sier megleren, og forteller at Krogsveen i år har solgt fem hytter i området. I tillegg til noen øst for Lillesand.

Færre salg og i tillegg har prisene gått noe ned, omtrent 12 til 14 prosent.
Eiving Bjorå, eiendomsmegler

– Samtidig var det en dårlig sommer værmessig, og det gjør sitt til at det er roligere med salg. Det er litt merkelig at en så stor investering skal være avhengig av været inneværende sommer, men slik er det.

– Hvor preget er stemningen av høye renter og dyrtid?

– Til de dyreste eiendommene finnes det kjøpere, hvis prisingen er riktig. I det segmentet er det alltid penger. Segmentet under, menigmann til folk flest pluss, er mer preget av renter og usikkerheten rundt i verden. For folk flest er det tungt akkurat for øyeblikket, sier Bjorå. 

Han presiserer at markedet for “menigmann” går fra fire til åtte millioner og “pluss” grenser opp mot 15 millioner.

– Det er ofte endel arv inne i bildet, og derfor er det flere som har endel kapital tilgjengelig.

– Hvor vanlig er det at hytter i Blindleia går i arv og legges ikke ut på markedet?

– Nå når arveavgiften er borte, så er det vanligere enn før. Da hadde ikke folk råd til å arve, fordi hyttene ble for dyre. Det går i én generasjon, men så blir det problemer. Sameierskapet ryker ofte når det kommer barnebarn. Da er det så mange involverte, og ulike interessekonflikter oppstår rundt vedlikehold, påbygg og så videre, avslutter Bjorå.

Kongen av Blindleia

Familien Tvenge har løst denne utfordringen ved rett og slett å kjøpe flere hytter. I Kapitals sommernummer summerte vi familiens hytter i Blindleia, Norges kanskje mest eksklusive kystlei, til åtte stk.! Til sammen er de verdt cirka 180 millioner kroner. Men selv om man sitter godt i det, kan man delta i folkefest. Magnus Tvenge, som sitter i ledelsen i faren Torstein Tvenges eiendomsselskap, Fram Eiendom, debuterte i årets utgave av løpet – for øvrig det 19. i rekken. 44-åringen padlet inn på drøyt 58 minutter.

Debutant: Magnus Tvenge deltok for første gang og brukte en snau time. Foto: Iván Kverme

– Veldig hyggelig løp i fantastiske rammer, er hans kommentar.

– Stiller du igjen neste år?

– Håper det.

Mest dramatisk i årets løp: Grunnleggeren av løpet, NRK-journalist Siv Kristin Sællmann, veltet like etter start, men sørlandsentusiasten kom seg opp i båten og fullførte på en time og åtte minutter. Bare ti minutter dårligere enn Tvenge – med fall!