<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strandet på romstasjon – konkurrent tilkalles

Boeings første tur til romstasjonen ISS skulle ta åtte dager. Astronautene har nå vært der siden juni. NASA har tilkalt SpaceX. 

Publisert 27. aug.

Verdens største flyprodusent, The Boeing Company, lager ikke bare sivile fly. I «Boeing Defense, Space & Security»-divisjonen har selskapet romfartøyet «Boeing Starliner» i porteføljen.

I 2014 ble Boeing tildelt en kontrakt på 4,2 milliarder dollar av NASA. Astronauter fra NASA skulle fraktes til og fra romstasjonen ISS med Boeings fartøy.

Strandet

Det første Starliner-oppdraget ble preget av noen forsinkelser, men i juni fikk fartøyet en vellykket takeoff.

I fartøyet var det to NASA-astronauter som ble fraktet til ISS. Planen var at de skulle være på romstasjonen i åtte dager, men etter noen problemer med Starliner har astronautene vært der i minst 70 dager.

På lørdag varslet NASA at astronautene vil bli fraktet hjem av SpaceX i februar 2025, mens Starliner vil returnere uten mannskap.

Starliner har ifølge MarketWatch og Jefferies problemer knyttet til helium-lekkasjer og thrusterne.

Tap i milliardklassen

Romfartøyet har ifølge Jefferies vært en utfordring for hele selskapet, som har oppført mer enn 1 milliard dollar i fremtidige tap knyttet til Starliner.

Jefferies-analytiker Sheila Kahyaoglu har i en oppdatering kalt situasjonen «enda et slag» mot Boeing, og mener selskapet må bruke 2 milliarder dollar av den frie kontantstrømmen i 2024, og 1,4 milliarder i 2025.

«Vi fortsetter å fokusere, først og fremst, på sikkerheten til mannskapet og romfartøyet,» sa Boeing i en uttalelse.

«Er dette slutten for Boeing i romfart? Nei,» mener Mark Perez, investeringssjef i Linqto.