<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kajakkpadling i Steigen Foto: Ronny Frimann/Visit Norway

50 kjappe tips til Norgesferien

Her er noen forslag til en sommerferie i kjøreavstand med el-bilen.

Publisert 4. juliOppdatert 7. aug.
Lesetid: 3 minutter

Roadtrip i Rogaland

Ta elbilen fatt og kjør Norge rundt i sommer. I vest byr Rogaland på flotte attraksjoner som Kjeragbolten, Preikestolen og langstrakte, hvite Jærstrender. Her kan du puste inn samme friske luft som fotballstjernen Erling Braut Haaland vokste opp med.

Regionen har også nylig fått stjernedryss på matfronten, med nye Michelin-restauranter som Hermetikken, mens Renaa har fått hele tre stjerner. Book bord tidlig.

Hermetikken Stavanger Skjermdump: Hermetikken Stavanger via Instagram

Ta også en tur på bøljan blå. Lokale ferger og hurtigbåter tar deg eksempelvis til bunnen av de 4.444 trappetrinnene i Flørli i pittoreske Lysefjorden, eller du kan ta båt til den eksotiske hagen, Flor & Fjære, med omvisning og middag – eller utforske på egen hånd.

Flor & Fjære utenfor Stavanger Foto: Flor & Fjære/Region Stavanger

Tilbake i Stavanger sentrum er en spasertur i den hvite trehusbebyggelsen i gamlebyen høyt på ønskelisten, det samme er et besøk innom noen av de lokale museene, som Oljemuseet, Iddis Norsk Grafisk museum, Hermetikkmuseet og ikke minst Vikingmuseet – i utkanten av byen.

Gamlebyen i Stavanger Foto: Nikolais/Dreamstime

Kunstentusiasten kan legge et stopp innom Studio 56, Neo galleri eller milliardærfrue Eli Ertvaags BGE Gallery, mens den aktive kan legge inn fjellturene Brufjellhålene, Himakånå og Skomakernibbå i GPSen.

Eilert Smith Hotel Foto: Tom Haga/Eilert Smith Hotel

Vil du sove fredelig ved sjøen, kan du vurdere et opphold på Hummeren hotell eller Solastranden hotell – begge en kort kjøretur fra lufthavnen. I Stavanger sentrum er hotellene Victoria og Eilert Smith fine alternativer. Den eventyrlystne kan ta inn på en av hyttene til The Bolder i Lysefjorden.

Porschen over polarsirkelen

Med den svake kronekursen lønner det seg å farte rundt i hjemlandet. Hva med en tur i Porschen nord for polarsirkelen? Her er sommerdagene på sitt lengste, og du kan gå fjelltur under midnattssolen. 

Eggum i Lofoten Foto: Eva Bocek/Dreamstime

I Lofoten ligger perlene på en snor – med vakre strender som Bunes, Kvalvika, Hauklandstranden og Eggum – og imponerende utsikt fra topper som Offersøykammen, Himmeltinden, Festvågtind og Svolværgeita (for å nevne noe).

På sommerstid kommer virkelig området til live, med arrangementer som Hællafæst, Kubafestivalen, Trevarefest og Henningsvær halvmaraton.

Trevarefest 2024 Skjermdump: Trevarefest.no

Ta surfekurs i Unstad, ri på hest på Hov Gård, og sykle til Å. Kun fantasien setter grenser.

Sjekk inn på et tradisjonelt fiskevær på steder som Reine eller Nusfjord, der familien Krefting nylig investerte betydelig i Nusfjord Arctic Resort etter at de selv forelsket seg i turistperlen.

Manshausen Foto: Manshausen

Glem for all del ikke vakre Steigen, sørøst for Lofoten. Når temperaturen stiger over 20-tallet, er det lite som frister mer enn et avkjølende bad, spesielt etter en krevende og innholdsrik fjelltur. I tillegg til flotte turløyper har Steigen strender som utfordrer selv de man finner i eksotiske “paradis” som Maldivene. 

Skal du begi deg ut på den luftige turen på Nordskottraversen, er en natt eller to på sjarmerende Manshausen ingen dum idé. Kajakkpadling ved Steigen Lodge er heller ikke å forakte.

Sjøfartsnasjonen Norge

Det blir ingen ekte sommer i Norge uten en tur til sjøs, enten det er langt ute på havet, dypt inne i de lange fjordarmene, eller på en innsjø eller et vann.

Hurtigrutens MS Nordlys i innseilingen til Geiranger. Foto: Agurtxane Concellon / Hurtigruten

Norge er tradisjonelt en sjøfartsnasjon, og det er få steder som er vakrere enn havet i nord når solen gjenspeiles i all sin glitrende prakt.

I Finnmark kan du for eksempel fiske eller padle på Altaelven, eller dra ut på havfiske for litt storfangst. Litt lenger sør i Andenes og Lofoten står både hval- og haisafari på menyen. Vi kan skrive under på at det faktisk går an å se en gigantisk brugde på nært hold, noe vi gjorde en sommer for få år siden, på safari i Vestfjorden ved Steigen.

Hardanger Foto: Per Eide/Visit Norway

Har du fortsatt til overs å cruise Geirangerfjorden, er det kanskje på tide å krysse av dette høydepunktet. Her seiler også Hurtigruten, som ellers kan ta deg med til de aller fleste havnene i Norge, inkludert fjerntliggende Svalbard.

Restaurant Iris i Hardangerfjorden Foto: Tobias L Torjusen/Visit Norway

Båttur på Hardangerfjorden er en annen naturskjønn opplevelse. Her kan du gå i land for en utfordrende fjelltur opp Trolltunga, sidersmaking, et bad i det friske Bondhusvatnet eller kanskje se om du får bord på den nylig Michelin-kronede-restauranten Iris i Rosendal.