<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ektepar har hamstret luksusboliger verden over

De har kjøpt villa og hotell på Jamaica, en lodge i Mongolia og naturskjønne eiendommer i utkant-Norge. Nå lanserer Oslo-ekteparet et high-end reiseselskap.

Publisert 19. jan.
Oppdatert 23. jan.
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1023 ord
EKSOTISK: Maria og Even Aas-Eng ga 30 millioner kroner for denne villaen på Jamaica i 2019. Siden har både Mick Jagger og Daniel Craig bodd der. Nå skal villaen inngå i porteføljen i deres nye reiseselskap Journeys Travel Group. Foto: Journeys Travel Group

Det hele begynte med at ekteparet Maria og Even Aas-Eng dro på to ukers ferie til Jamaica i 2008. De bodde på et boutiquehotell, Geejam, i San San på den karibiske øya.

– Vi ble forelsket i stedet. San San ble utviklet som en jetset-destinasjon på 50-, 60- og 70-tallet, og er i dag en uberørt perle uten masseturisme, forteller Even Aas-Eng.

Eierne av hotellet, Jon Baker og Steve Beaver, hadde lang fartstid fra musikkindustrien og etablerte også musikkstudio i tilknytning til hotellet. Artister som Alicia Keys, Coldplay, Beyoncé og Björk er derfor noen av gjestene som har besøkt hotellet, som i dag består av 20 rom i tillegg til utleievillaer og musikkstudio.

Paret holdt kontakt med hotelleierne, da de kunne tenke seg å bygge et hus i nærheten.

– Vi var i ferd med å sette spaden i jorden for å bygge da vi i 2018 fikk en telefon fra Jon der han fortalte at de ønsket å selge en av Geejam-villaene. I 2019 tok vi dermed alle pengene vi hadde og la dem på toppen av en ås på Jamaica, ler Aas-Eng.

Mick Jagger bodde i vår villa
Even Aas-Eng

– Hva måtte dere betale for villaen?

– 30 millioner kroner.

Med dette sikret paret seg en villa på 650 kvadratmeter med utsikt over havet.

– Villaen, som lyder navnet «Panorama», var i mange år Audrey Hepburns feriehus, forteller Aas-Eng, og legger til at villaen leies ut for 35.000–40.000 kroner natten.

– Rolling Stones’ seneste album ble spilt inn på Geejam, og Mick Jagger bodde i vår villa under innspillingen. Daniel Craig bodde også i villaen under innspillingen av James Bond-filmen «No Time to Die».

KJØPTE LANGT NORD: På Ekkerøy i Varanger vil ekteparet Aas-Eng tilby blant annet nordlysturisme og diverse aktivitetsreiser. Foto: Journeys Travel Group

Oppkjøp i inn- og utland

Ekteparet Aas-Eng nøyde seg ikke med det. I 2019 startet de high-end-reisebyrået Journeys Travel Agency, og via en emisjon kjøpte de i 2020 også 10 prosent av aksjene i Geejam (hotellet og platestudioet).

Vår investeringsfilosofi går ut på at vi skal investere i noe vi synes er gøy og forhåpentligvis ikke helt idiotisk
Even Aas-Eng

Deretter fulgte flere reiserelaterte oppkjøp: En mindre andel i en lodge i Mongolia, aksjemajoriteten i en lakselodge ved Orkla-elven i Trøndelag (Vegard Heggems tidligere familiegård Aunan gård, red.anm.) og en eiendom på Ekkerøy i Varanger i Finnmark.

– Vår investeringsfilosofi går ut på at vi skal investere i noe vi synes er gøy og forhåpentligvis ikke helt idiotisk, ler Aas-Eng.

Paret har besøkt Aunan Gård og fisket siden 2007. Siden 2019 har de leid og drevet stedet, og i fjor kjøpte de aksjemajoriteten da gården ble solgt for 16 millioner. Navnet ble da endret til Grindal Salmon Lodge. Her driver de en lodge for laksefiskere om sommeren, og de skal nå utvide med helårsdrift og blant annet satse på eksklusive jaktreiser og bedriftsturer.

VILLMARK OG RIDETURISME: Slik kan man bo på lodgen Yeruu i Mongolia. Foto: Journeys Travel Group

Eiendommen på Ekkerøy ga paret rundt 10 millioner kroner for.

– Der skal vi satse på internasjonal nordlysturisme om vinteren og aktivitetsreiser med blant annet hvalsafari og kongekrabbefiske på sommer og høst. Det hele skal kombineres med god mat og vin. I tillegg til velstående utenlandske turister ser vi for oss at målgruppen kan være bedriftsmarkedet i Norden, sier Aas-Eng.

Det er en slags luksus i bushen
Even Aas-Eng

– Og lodgen i Mongolia?

– Der er det en fantastisk villmark, så det vil bli rideturisme, turer i fjellet og stjernekikking, kombinert med spa og god mat og vin. Stedet har toppmoderne rom, så det er en slags luksus i bushen.

Lønnsomme investeringer

Både Maria og Even Aas-Eng har bakgrunn fra reisebransjen og byråbransjen. Even begynte for seg selv i 2012 og har siden vært med på å starte en rekke selskaper i media- og byråbransjen, mens Maria har jobbet i mediebyråer som PHD og RED. I 2021 ble hun sjef for restaurantgruppen Lava Oslo, og siden slutten av 2022 har hun vært konsernsjef i restaurantgruppen Eik Servering, som i dag eier Lava Oslo.

EIER AKSJEMAJORITETEN: Ved Grindal Salmon Lodge ved Orkla-elven står laksefiske og jakt sentralt. Foto: Journeys Travel Group

– Hvor kommer pengene til alle disse reiselivsrelaterte investeringene fra?

– Gjennom vårt felles selskap Art Vandelay Industries har vi de seneste ti årene investert hvert øre vi har tjent i nye prosjekter, og de aller fleste investeringene har kastet bra av seg, sier Aas-Eng.

– Vi eide rundt 13 prosent i mediebyrået RED (selskapet ble solgt til Dentsu Aegis i 2018, red.anm.), vi var første investor i Eik Servering og vi var medeiere i Lava Oslo og restauranten Vineria Ventidue, som begge ble solgt til Eik Servering. I tillegg var vi tidlig inne i Tesla, fortsetter han.

I 2022 nådde Art Vandelay Industries et resultat før skatt på 14,7 millioner kroner, og egenkapitalen viste 43,8 millioner ved utgangen av året.

EIER SAMMEN, MEN...: – Maria fortsetter i sin jobb i Eik Servering, mens mitt hovedprosjekt nå blir lanseringen av vårt reiseselskap, sier Even Aas-Eng. Her med ektefellen Maria Aas-Eng under lanseringen på torsdag. Foto: Stig Buvarp

– Norge og Skandinavia er attraktivt

– Og hva er planen nå?

– Maria fortsetter i sin jobb i Eik Servering, mens mitt hovedprosjekt nå blir lanseringen av vårt reiseselskap Journeys Travel Group. Jeg blir rett og slett reiseselger. Jeg skal jobbe med å promotere stedene våre over hele verden, både via online markedsføring og messer, sier Aas-Eng.

Nå er vi blakke
Even Aas-Eng

– Ved siden av oppkjøpene har vi jobbet med å etablere infrastrukturen for de ulike satsingene; nettsider, marketing og så videre. Vi har også ansatt en markedssjef, fortsetter han.

– Har dere planer om å kjøpe flere steder?

– Nei, nå er vi blakke, ler Aas-Eng.

– Først skal vi lansere stedene vi allerede har, og få dem til å gå godt. Men dette er et livsprosjekt, så målet er å utvide på et senere tidspunkt, fortsetter han.

– I hvilke land vil dere satse i fremtiden?

– Norge og Skandinavia er attraktivt nå som det blir varmere og varmere andre steder. Her får man i tillegg unike naturopplevelser, noe som blir stadig viktigere for mange.

Ekteparet er er også medeiere i Bordeaux-vingården Château Bertrand Braneyre som Finansavisen har skrevet om tidligere.