<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flyr-effekt i det norske luftfartsmarkedet

Flyene på innenlandsmarkedet har blitt langt fullere etter at Flyr gikk konkurs, melder Avinor.

Publisert 11. des. 2023 kl. 13.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
KONKURS: Flyr levde i nesten to år. Nå merkes det at flyselskapet ikke er her lenger, ifølge Avinor. Foto: Dreamtime

3,7 millioner passasjerer benyttet seg av Avinors lufthavner i november, noe som er en økning på 3 prosent fra november i fjor – men en nedgang på 9 prosent fra forrige «normalår» før pandemien, som var 2019.

Antallet flyvninger er 5 prosent lavere enn samme måned i 2022, og hele 11 prosent lavere enn i november 2019.

– Tallet på flyvninger gikk ned med 5 prosent, drevet av nedgangen på 7 prosent i innlandstrafikken. Flyselskapene har redusert tallet på flyvninger i takt med et svakere marked, forklarer Gaute Skallerud Riise, direktør trafikkutvikling i Avinor.

– Samtidig opererer ikke flyselskapet Flyr lenger i markedet. Resultatet er at innenlandsmarkedet de siste månedene har vært preget av den høyeste fyllingsgraden på lenge.

31. januar ble det kjent at Flyr hadde begjært seg konkurs etter flere måneder med finansielle problemer. Nå er det bare tre aktører igjen på det norske luftfartsmarkedet: SAS, Norwegian og Widerøe.

Tromsø sterkest

Hittil i år har det vært 10 prosent færre passasjerer sammenlignet med samme periode i 2019. Tallet på flyvninger ligger 8 prosent bak 2019-tallene.

Etter pandemien stiger passasjertallene sakte men sikkert.

– Det er utenlandsreisende som driver utviklingen med en økning på 6 prosent, mens innenlandstrafikken har hatt en svak utvikling gjennom året og har økt med 1 prosent mot 2022, sier Riise, som sier det er store forskjeller i landet:

– For utenlandsmarkedet er det store forskjeller mellom flyplassene, der Tromsø for tiden trekker mye oppmerksomhet internasjonalt og har hatt en sterk utvikling inn i vintersesongen. 

Håper om å se nordlys har ført til flere direkteruter til Tromsø denne vinteren.

– I november er tallet på utenlandsreisende ved flyplassen om lag det dobbelte sammenlignet med samme måned i 2019, opplyser Riise.