I forrige uke varslet verdens største stålprodusent, kinesiske Baowu Steel Group: «Krisen vil sannsynligvis vare lenger og bli vanskeligere å tåle enn det vi tidligere har ventet,» sa styreleder Hu Wangming.
Det har vært to store nedturer i stålindustrien de siste 20 årene, i 2008 og 2015/2016, men denne nedgangen vil ifølge Baowu være enda mer alvorlig.
Goldman Sachs-analytikerne Aurelia Waltham og Daan Struyven har kommentert det kinesiske markedet og mener at «de fundamentale utsiktene fortsatt er dystre.»
Kun 1 prosent av kinesiske stålverk er lønnsomme, ifølge en undersøkelse fra Mysteel, skriver analytikerne.
Svakt over hele linja
Stål er svært syklisk og avhenger sterkt av den temperaturen i økonomien:
«Nye igangsettinger (den mest stålintensive fasen av eiendomsbygging) fortsetter å trende betydelig under fjorårets nivå (allerede lavt) resten av året, noe som reduserer håpet om en betydelig oppsving i etterspørselen etter langt stål, som er ned 21 prosent år-over-år så langt i år, ifølge Mysteel-data,» skriver analytikerne.
Makrodata fra juli i landet viste svak utvikling og usikkerhet knyttet til «vedvarende svakhet i eiendomssalg, nye igangsettinger og fullføringer.»
Fall i etterspørselen
Kina-økonomene i banken mener risikoen for veksten i landet øker, og etterspørsel fra privat sektor ser «ut til å svekkes». Ledigheten ser ut til å øke, og bedriftsinnskudd falt med 18 prosent år-over-år, noe som tyder på at bedrifter ikke planlegger å øke investeringene på kort sikt.
«BNP-veksten vil avta fra et gjennomsnitt på nesten 7 prosent i de 5 årene før pandemien til 3 prosent innen 2034, på grunn av svekkende demografi, den langvarige eiendomsnedgangen og global forsyningskjedesikkerhet,» skriver Kina-økonomene i Goldman.
Som følge av dette vil sannsynligvis etterspørselen etter råvarer, inkludert stål, falle på global basis. Ståletterspørselen forventes å svekkes med 1,4 prosentpoeng når Kina-veksten avtar med 1 prosentpoeng.