<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Råvaregigant presset av aksjonærer

Aksjonærene i Glencore fikk viljen sin. Selskapet skiller ikke ut kullvirksomheten mens etterspørselen er på rekordnivå.

Publisert 7. aug.
Oppdatert 7. aug.

Råvaregiganten Glencore kommuniserte i slutten av 2023 at de vil skille ut kullvirksomheten fra selskapet.

Spinne ut mens etterspørselen «peaker»

Flertallet av aksjonærene er tydelige på at de vil beholde kullvirksomheten, opplyser Glencore onsdag.

Kull er en av de mest lønnsomme segmentene til Glencore. Vesten prøver å venne seg av det «skitneste brenselet», samtidig som den globale etterspørselen er på rekordnivå. Glencore er verdens største transportør av kull.

Selskapet har ifølge Bloomberg blitt presset til å kutte utslippene, noe som kan bety at de vil gå glipp av store verdier.

Fikk viljen sin

Etter flere omganger med konsultasjoner og analyser, konkluderte Glencore onsdag: «Styret mener kullvirksomheten tilbyr den laveste risikoveien for å skape verdi for Glencores aksjonærer i dag,» sa styreleder Kalidas Madhavpeddi.

Kullvirksomheten har hatt rekordavkastning de siste årene, spesielt på grunn av energikrisen i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina, kombinert med mangel på ny produksjon fra rivaler og banker som har begynt å snu ryggen til sektoren.

Fra halvårsrapporten har Glencore guidet at de vil produsere mellom 98-106 millioner tonn kull i 2024.

Hadde Glencore spunnet ut virksomheten, ville flere institusjonelle investorer mistet eksponeringen mot kullvirksomheten, på grunn av retningslinjer som forhindrer dem i å eie rene kullselskaper. For eksempel, den fjerde største aksjonæren BlackRock.

Aksjen stiger 2,3 prosent til 402,20 pund på London-børsen i 11-tiden.