<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Blandet: Nyhetsslippet byr på både gjesp og gode viner. Foto: Svein Lindin

Marsslippet: De gode kjøpene

Vinmonopolet byr både på noen gjesp og noen svært gode viner i mars.

Category iconVin
    Publisert 25. feb. 2022Oppdatert 27. feb. 2022
    Lesetid: 3 minutter

    Vinmonopolets nyhetsslipp for mars inneholder både store gjesp, smakløshet, noen spennende viner og noen svært gode kjøp. Lanseringen skjer 3. mars, og polets produktavdeling har gjort et ærlig forsøk på å lansere viner som skal berike hyllene.

    Med viner og undertemaer fra Sør-Afrika, Piemonte, Australia, Rioja, Pessac-Leognan og Mosel gir vi nyhetsslippet godkjent karakter, men polets produktavdeling har en stor utfordrer i bestillingsutvalgets store tilbud.

    Veldig godt

    Nordmenn elsker viner fra Piemonte. Vinmonopolet har i en årrekke fulgt opp med viner fra Nord-Piemontes små appellasjoner. Nå står Boca for tur. Både vinene Carlone Davide Boca 2018 til 380 kroner og Guidetti Boca 2018 til 390 kroner leverer kvalitet som er verdt å kjøpe. En tanke for snerpete for mange, men absolutt noen veldige gode viner. 

    Vinen Produttori dei Colli Boca 2018 til 361 kroner fra samme område viser med all tydelighet at Boca har noen skritt å gå før de kommer opp på stjerneprodusenten Viettis nivå. Vietti Barbera d’Alba Vigna Scarrone i årgang 2019 til 390 kroner kommer fra enkeltvinmarken Scarrone i Castiglione Falletto, og er kanskje en av de beste Vietti har laget på årevis.

    Stjerneeksempler

    Under pressesmakingen denne uken var det to viner og en produsent som alene gjorde det vel verdt å få med seg. Chateau Latour-Martillac fra Pessac-Leognan i Bordeaux lanseres med en rødvin og en hvitvin til rundt 440 kroner. Flotte, karakterfulle viner med god pris og klassiske smaker fikk smilet frem. 

    Et sikkert og svært godt kjøp fra testutvalgets lansering er den fantastiske hvitvinen Au Bon Climat Santa Barbara 2020 . Vinen forsvarer sine 89 poeng og koster kun 309 kroner, et røverkjøp for en chardonnay fra California. Det samme kan sies om boblene fra Franciacorta i Nord-Italia. Vinen Ca’del Bosco Cuvée Prestige til 369 kroner er et stjerneeksempel på en vinskatt i polets hyller. Tyske Groß-Winternheim Lorelei Riesling Sekt 2019 er i samme kategori, men er mer hverdagsbobler. Vår anbefaling er klar: Kjøp i kasser enn så lenge, prisene vil øke.

    Spennende viner

    Polet lykkes godt med lansering av musserende viner fra Sør-Afrika med definisjonen Demi Sec Methode Cap Classique. Demi Sec forteller på fagspråket at det er halvsøte viner. Vi trekker spesielt frem Boschendal Lux Nectar til 160 kroner som et spennende kjøp til vår- og sommersesongen. Vær også oppmerksom på de sørafrikanske vinene Stellenrust Old Bush Vine Chenin Blanc 2020 til 220 kroner og Painted Wolf Lycaon Old Vine Chenin Blanc 2019 til 350 kroner. Vinene viser en flott kompleksitet og er vel verdt å prøve. Chenin Blanc fra gamle vinstokker i Sør-Afrika er en drue som fortjener langt mer heder. Honnør til Vinmonopolet som trekker det frem i lanseringen.

    Gjesp og tommel opp

    Satsningen på hvitvin fra Australia med Riesling-basert vin med sødme og viner laget av sauvignon blanc er delvis vellykket. Det store gjespet får Lindeman’s Riesling Gewürztraminer til 116 kroner og Wind Down GTR 2021. Selv med godvilje forstår vi ikke poenget med å lansere noe av en slik kvalitet. Tommel opp til de to rieslingene Permission to Pivot 2021 til 170 kroner og Mount Trio Off-Dry 2021 til 180 kroner. Vinene kan ha potensial til å bli publikumsfavoritter med en fruktdrevet stil og velbalansert syrlighet. Vinene viser også klart at Tyskland ikke alltid er svaret når det gjelder riesling-druen.

    Smakløshet

    Den australske rosévinen på Tetra-boks Henry & Lucas Syrah Rosé 2021 har sikkert de beste intensjoner, men falt fullstendig sammen når det gjaldt kvalitet på smak. I fancy rosa design og med kult navn kunne det gått bra. Men å prise vinen til 130 kroner er i beste fall et hån mot de prisfokuserte kundene. Skyld gjerne på å øke bredden i lavere prissegmenter, men dette burde ha vært stoppet før det ble lansert. Til samme smakløshet hører definitivt vinene basert på cinsault og pinotage fra Sør-Afrika. Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage 2021 til 143 kroner og Essay Cinsault 2020 til 174 kroner bør forbigås i stillhet, men helst med en viss form for forakt om man liker gode viner fra Sør-Afrika.