I det som er blitt en bitter kamp om formuesskatt, har høyresidens hovedargument stort sett vært at skatten gir norske bedrifter en konkurranseulempe. Venstresidens svar er at skatten er omfordelende, og derfor viktig.
Men nå kommer LO med et helt nytt argument på banen: Formuesskatten er ikke konkurransevridende, men legger tvert i mot opp til innovasjon.
Utspillet kom i beste sendetid på NRK, som motsvar på det som var klar tale fra den amerikanske professoren Scott Stern. Han er på Norges-besøk fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), der han blant annet spesialiserer seg på innovasjon.
I Dagsrevyen slo han fast at formuesskatten er det viktigste årsaken til at norske bedrifter ikke vokser. Til det stilte altså LO-leder Peggy Hessen Følsvik seg uenig.
– De overdriver
Overfor Finansavisen moderer hun budskapet noe.
– Forskning fra blant annet Frischsenteret viser at formuesskatten i liten grad påvirker økonomisk aktivitet og sysselsetting negativt. De som hevder at formuesskatten kveler innovasjon og vekst overdriver, sier hun.
LO-sjefen henviser videre til sjefsøkonom Roger Bjørnstad, som heller ikke vil begrunne resonnementet. Han henviser i stedet til samme senter som sjefen.
«Hannah Gitmark i Agenda har også skrevet godt om dette. Finansavisen bør referere til disse,» skriver han videre i en e-post.
Den aktuelle teksten ble publisert i DN, hvor Gitmark slo fast at formuesskatten favoriserer gründerbedrifter. Begrunnelse er at verdsettelsen av unoterte selskap gjerne er lavere enn for børsnoterte, og at eierne i tillegg får en aksjerabatt. Den logiske tankerekken er da at innovasjonen gjerne kommer fra gründerne, som altså favoriseres overfor børsnoterte selskap fra investorhold, ifølge Gitmark.
De rike bruker gründerne
Det stadig groende gründeropprøret mot formuesskatt er i så fall misforstått, ifølge LO.
I Dagsrevyen gikk også Følsvik langt i å antyde at gründere som protesterer mot formuesskatt brukes som nikkedukker. «Vi registrerer at det foregår en kampanje om dagen for å fjerne formuesskatten. Der brukes gründere og andre grupper for å styrke det argumentet,» sa hun.
– Mener du at de rike bruker gründere i kampanjen deres?
– Ja, vi registrerer at det er flere kampanjer som går, med mål om å fjerne formuesskatten, skriver hun i en e-post via kommunikasjonsrådgiver.
I samme e-post repeterer Følsvik, som tidligere har slått fast at «nå skal vi ta de rike,» at formuesskatten er viktig nettopp for det formålet.
– LO-familien jobber for et trygt arbeidsliv og et rettferdig velferdssamfunn, med små økonomiske forskjeller.
– Ulikheten øker raskt i Norge og det er en del av en global trend. Skal vi stanse den økende ulikheten, så er vi nødt til å skattlegge formuer. Mange av de aller rikeste har svært lav skattbar inntekt, så formuesskatt er nødvendig for at også disse bidrar til fellesskapet, sier hun.
Kritikken hagler
At formuesskatt favoriserer gründerbedrifter, og at de samme gründerne brukes som nikkedukker av de rike, er relativt nye argument i debatten om formuesskatt.
Men uavhengig av om børsnoterte eller unoterte selskap er de som bidrar mest til innovasjon, eller om formuesskatten sender mest kapital i retning av unoterte bedrifter internt i Norge, er ingen av punktene blant den typiske kritikken mot formuesskatten.
Den mest sentrale innvendingen er typisk at skatten gir en konkurranseulempe overfor utenlandske bedrifter.
«Gründere og andre eiere bosatt i Norge må få samme rammevilkår som utenlandske investorer i Norge, og norske rammebetingelsene må være konkurransedyktige med utlandet,» heter det for eksempel på Fellesaksjonens nettside.
Fellesaksjonen er en aktivistgruppe som jobber for borgerlig valgseier. Samme resonnement brukes gjerne av borgerlige tungtvektere som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, og er bakgrunn for utspill om at formuesskatten er «konkurransevridende» og «særnorsk.»
Dermed har mottagelsen av LO-utspillet på sosiale medier også vært iskald.
«Etter å ha sett dette klippet på NRK der Peggy Følsvik omtaler gründere som at de er manipulert av de rike til å være mot formuesskatt, samt at formuesskatt egentlig er bra for gründere, gründerne er bare for dumme til å skjønne det selv, begynner man å lure. Dette er maktarroganse, hersketeknikker og regelrett løgn for å kvele en debatt om vilkårene for å starte nytt næringsliv i Norge,» skriver tidligfaseinvestor Gunnar Robert Sellæg i et innlegg fredag.