<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik stemmer USAs rikeste

Mens Elon Musk sverger til Donald Trump, stiller milliardærene seg i kø for å støtte Kamala Harris. 

Publisert 13. okt.
Oppdatert 13. okt.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 533 ord
Tesla-sjef Elon Musk har blitt en av presidentkandidat Donald Trumps største støttespillere.  Foto: AFP

Mer enn 100 dollarmilliardærer i USA har engasjert seg i valgkampen og støtter en kandidat, viser en oversikt fra Forbes

Et klart flertall ønsker seg demokratenes kandidat Kamala Harris som landets nye president fra midten av januar. Minst 76 av USAs rikeste støtter hennes kandidatur, og Harris-leiren står klart sterkest økonomisk grunnet de enorme donasjonene som har rent inn de seneste månedene.

På den andre siden er republikanernes kandidat Donald Trump foretrukket av minst 49 milliardærer. Den tidligere presidenten, som selv er blant landets rikeste, har ikke klart å oppnå den samme økonomiske støtten som hans konkurrent.

Funnene er basert på donasjoner til kandidatene, offentlige utsagn og signaturer til kampanjer, skriver Forbes. 

Disse støtter Harris

Da det ble kjent at sittende president Joe Biden ville trekkes seg fra presidentvalget og at visepresident Harris skulle ta over, rullet donasjoner fra landets rikeste inn i enorm fart. Selv om hun argumenterer for høyere skattesatser, ser mange rike på Harris som stabil og forutsigbar sammelignet med Trump.

Blant milliardærer som har donert mer enn en million dollar til Harris-leiren, finner vi tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg, LinkedIn-grunnlegger Reid Hoffman, Facebook-medgrunnlegger Dustin Moskovitz, tidligere Google-sjef Eric Schmidt, filmprodusent Steven Spielberg, Manchester United-eier Avram Glazer og Bill Gates' eks-kone Melinda Gates.

Også hedgefondforvalter George Soros, basketball-stjerne Magic Johnson, Netflix-gründer Reed Hastings og investor Mark Cuban har støttet Harris med mindre beløp. I tillegg har musikkstjernene Taylor Swift og Bruce Springsteen offentlig støttet Harris. 

Disse støtter Trump

Donald Trump har ikke lyktes med å engasjere landets rikeste i like stor grad, og leiren hans har allerede gitt opp kampen om å samle inn mest penger til valgkampen. Trump har imidlertid en stor støttespiller i Tesla- og X-eier Elon Musk, som har deltatt aktivt på en rekke valgmøter og promotert Trump til sin enorme følgerskare på sosiale medier.

Ellers har eiendomsmagnaten Steve Wynn, New York Jets-eier Woody Johnson, kasino-enke Miriam Adelson og kryptobrødrene Tyler og Cameron Winklevoss støttet Trump med minst en million dollar. Hedgefondforvalter Bill Ackman og internett-grunnlegger Marc Andreesen har uttalt støtte til Trump, uten å kommet med donasjoner.

Stille blant de aller rikeste

Foruten Musk, er det få av de aller rikeste som har støttet en kandidat åpenlyst. Jeff Bezos og Warren Buffett har begge vist antydninger til å foretrekke demokratene tidligere, men har ikke bidratt i denne valgkampen.

Mark Zuckerberg har heller ikke støttet noen kandidater. Han kalte Trump «badass» etter attentatforsøket i sommer, og uttalte at han «kan ikke stemme på en demokrat etter dette». Han har tidligere støttet organisasjoner som arbeider for stemmegivning gjennom personlig oppmøte, noe Trump har kjempet hardt for.

Mens eks-kona Melinda er en av Harris' største støttespillere, har ikke Bill Gates bidratt økonomisk i denne valgkampen. Han uttalte seg imidlertid positivt til demokratenes kandidat i et intervju i juli, der han fremhevet hennes unge alder og evne til å tenke på «ting som AI og hvordan man skal forme det»

Larry Ellison og Ken Griffin har tidligere donert store beløp til republikanerne, men har holdt seg i skyggene under denne valgkampen. Griffin uttalte nylig at han «ikke vil stemme med et smil om munnen, ettersom ingen av kandidatene vil motta noen premier for kvaliteten på deres lederskap og politikk»