<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Innskrenk handlingsregelen nå!

Finansdepartementets perspektivmelding for 2024 er offentliggjort, og det krever ikke grundig lesning for å innse at regnestykket ikke går opp, skriver Theodor Vik Thorkildsen (FrP).

Publisert 19. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 358 ord
QUICK FIX: Hver gang det mangler penger til et prosjekt, er løsningen å ta fra Oljefondet, skriver artikkelforfatteren. Her statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: NTB

Debattinnlegg: Theodor Vik Thorkildsen, leder i Lier FpU

Perspektivmeldingen drøfter de langsiktige utfordringene og mulighetene for norsk økonomi. Noe av det viktigste som drøftes er den demografiske skjevheten – vi blir stadig flere eldre og færre unge. Flere som trenger pensjon, omsorg og hjelp, og færre som er i arbeid og bidrar til økonomien. Dette er en økonomisk fallgruve.

Vi må slutte å behandle Oljefondet som en uendelig pengesekk
Theodor Vik Thorkildsen. Foto: FpU

Ifølge en lederartikkel i VG vil utgiftene til velferdsstaten øke med rundt 7 milliarder kroner mer per år enn inntektene over tid. Årsaken til at vi står i denne situasjonen er mangelen på politisk vilje til å prioritere. Siden oljen ble funnet, har statsbudsjettet økt for hver regjeringsperiode, drevet av stadig større inntekter. Politikerne har unngått den vanskelige drittjobben – som er å kutte.

Våre folkevalgte mangler evnen til å si: «Ja, vi må øke der, men da må vi kutte her først.» Nå må kursen snus, og politikerne må lære denne kunsten.

Hver gang det mangler penger til et prosjekt, er løsningen å ta fra Oljefondet. Men Oljefondet er ikke den uendelige pengesekken mange tror den er. Professor emeritus Knut Anton Mork uttaler til Forskning.no at det er 50 prosent sjanse for at Oljefondet er tomt når dagens småbarn blir gamle.

Vi må slutte å behandle Oljefondet som en uendelig pengesekk. Hvis vi fortsetter slik, er det 100 prosent sjanse for at min generasjon må stå uten pensjon, uten den velferdsstaten vi kjenner i dag – uten det trygge Norge vi er vant til.

Derfor ønsker vi i Fremskrittspartiets ungdom å innskrenke handlingsregelen. Handlingsregelen er hvor mye staten kan bruke av Oljefondet. Per i dag ligger den på 3 prosent, så hvert år kan staten ta ut 3 prosent av Oljefondets verdi og bruke pengene.

Vi ønsker å redusere handlingsregelen fra 3 til 2 prosent, for å sikre at politikerne lærer seg kunsten av å prioritere, samtidig som vi sørger for Oljefondets videre eksistens.

Theodor Vik Thorkildsen

Leder i Lier FpU