<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Varsko om valginnblanding i USA

Det nærmer seg valg i USA, myndigheter er bekymret for at utenlandske aktører skal påvirker valget.

Publisert 30. juli
Oppdatert 30. juli
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
UTENLANDSKE AKTØRER PRØVER Å KVITTE SEG MED...: Det hvite hus, Washington, DC, USA. Foto: Bloomberg

Office of the Director of National Intelligence (ODNI), som ble opprettet etter 9/11, har nylig delt en rapport om valgsikkerheten.

Etterretningsfellesskapet (IC) rapporterer at de fortsetter å se et bredt spekter av utenlandske aktører som utfører eller planlegger å påvirke valget i USA.

Generelt sett er målet til disse utenlandske aktørene å gjennomføre påvirkningskampanjer for å fremme deres kjerneinteresser og å undergrave USAs globale rolle, heter det.

Flere personer på X har også merket seg at det virker som det foregår uregelmessigheter i det amerikanske valget. Blant disse er PhD og shipping-ekspert J Mintzmyer...

Russland

Russland forblir den dominerende trusselen mot det amerikanske valg, heter det, og ifølge rapporten utnytter Russland påvirkningsfirmaer for å forme meninger i USA, inkludert valgrelaterte operasjoner. 

Disse firmaene har opprettet påvirkningsplattformer, engasjert seg direkte og diskret med amerikanere, og brukt verktøy for å skreddersy innhold for amerikanske publikum, samtidig som de skjuler Russlands innblanding.

Disse aktørene søker å støtte en presidentkandidat i tillegg til å påvirke kongressvalgresultater, undergrave offentlig tillit til valgprosessen og forsterke sosio-politiske splittelser.

Kina

Kinesiske regjeringsenheter skal ha samarbeidet med et Kina-basert teknologiselskap for å forbedre Kinas skjulte nettbaserte påvirkningsoperasjoner, og for å skape mer effektivt innhold som også treffer lokale målgrupper.

«Kina planlegger sannsynligvis ikke å påvirke utfallet av det amerikanske presidentvalget. IC overvåker imidlertid muligheten for at aktører knyttet til Beijing vil søke å sverte kandidater nedover på stemmeseddelen som de ser på som en trussel mot deres kjerneinteresser, slik de gjorde i noen få mellomvalg i 2022 som involverte medlemmer av begge politiske partier.»

Iran

Iran fortsetter ifølge rapporten å nøre opp under mistillit til amerikanske politiske institusjoner og øke sosial splid.

«Siden vår forrige oppdatering har IC observert at Teheran jobber for å påvirke presidentvalget, sannsynligvis fordi iranske ledere ønsker å unngå et utfall de tror vil øke spenningene med USA. Teheran stoler på et omfattende nettverk av nettbaserte personer og propagandamøller for å spre desinformasjon og har vært spesielt aktive i å forsterke spenninger over Israel-Gaza-konflikten.»