<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Planlegger ny milliardpakke – med russiske midler

G7-landene planlegger en amerikanskledet støttepakke på 50 milliarder dollar til Ukraina. Pengene skal hentes fra frosne russiske midler.

Publisert 4. mai 2024 kl. 08.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 271 ord
BÆREKRAFTIG FINANSIERING: Ukraina trenger mer våpen, og nå vil USA og G7 at Russland skal betale for det. Foto: NTB

USA skal være i forhandlinger med allierte om en ny ukrainsk hjelpepakke på 50 milliarder dollar, melder Bloomberg.

Til forskjell fra hjelpepakken som nylig ble vedtatt av det amerikanske senatet, planlegges det at denne skal tilbakebetales ved hjelp av renteinntekter fra frosne russiske statlige eiendeler. Midler som hovedsakelig befinner seg i Europa.

Planen er nå oppe til diskusjon blant G7-landene, der USA presser for å få til en avtale før G7-lederne møtes i Italia i juni, ifølge Bloombergs kilder. 

De sier diskusjonene er krevende og at det kan måneder å få en avtale på plass. 

Legger press på EU

Planen signaliserer Washingtons fortsatt sterke støtte til Ukraina, etter at Kongressen i april godkjente bistandspakken på 61 milliarder dollar til Kyiv – en pakke som ble flere måneder forsinket på grunn av partipolitisk uenighet. 

Forslaget øker presset på EU om å droppe innvendingene mot å utnytte frosne russiske eiendeler.

Forsinkelsene i finansiell og militær bistand har ført til stadig vanskeligere forhold for ukrainske tjenestemenn, og økt risikoen for russiske gjennombrudd i krigen som følge av minkende ammunisjonslagre blant ukrainske styrker.

Den siste utviklingen følger flere måneders diskusjon blant allierte om hvordan man balanserer risikoen ved å bruke de frosne russiske eiendeler, samtidig med å gjøre bistanden til Ukraina mer økonomisk bærekraftig.

280 mrd. dollar

Totalt har G7-landene frosset rundt 280 milliarder dollar i russiske sentralbankeiendeler som svar på president Putins invasjon av Ukraina i februar 2022. 

Majoriteten av disse eiendelene holdes i Europa gjennom den belgiske oppgjørsorganisasjonen Euroclear.

Rundt 159 milliarder euro i frosne russiske eiendeler har generert en nettoinntekt på 601 millioner dollar fra 15. februar, ifølge Eurocleares regnskapsresultater for første kvartal. 

Siden i fjor har eiendelene generert om lag 3,9 milliarder euro i nettoinntekt.