<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

De juger og tryller

Publisert 12. feb.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 403 ord
Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp). foto: Anders Horntvedt

Vi nærmer oss jordbruksoppgjøret for 2024-2025, og fordi den rødgrønne regjeringen per dato ikke kan regne med å overleve valget i 2025, er det rimelig å tro at bøndene vil få ekstra store tilskudd og subsidier i 2025.

Et grovt regnestykke viser at bøndene for 2023-2024 får 20 milliarder kroner fordelt på flere hundre poster (40 sider), noe som utgjør en halv million kroner - til hver bonde (årsverk).

Tonen fra bøndene og deres egen avis Nationen, for å få mer penger fra skattebetalerne, er at selvforsyningsgraden er for liten. Vi produserer bare 50 prosent av det vi spiser, noe som er en fare for beredskapen, hevdes det.

Det er løgn og bedrag.

Her er det viktig å ha i bakhodet at det hver eneste dag konsumeres 40 millioner laksemåltider, og 21 millioner av disse er norske. Hver nordmann kan følgelig hver dag få fire gode laksemåltider (hvis de orker).

Men bøndene og det de kaller Landbruks- og matdepartementet, vil ikke høre om laks. De later som det ikke er mat.

Så påstanden om bare 50 prosent selvforsyning står der. Men dette bygger på et triks. Det kan selvfølgelig aldri bli snakk om norsk produksjon av kaffe, appelsiner, bananer, ananas og andre tropiske frukter, så selvforsyningen for disse varene må være null. Tar vi importen av disse matvarene ut (fra nevneren i brøken), øker selvforsyningen automatisk. Selvforsyningen har bare mening hvis man ser på hvor mye vi importerer av det vi alternativt kunne produsert selv. Som kjøtt, melk, korn osv. Selvforsyningen er stor. Sikkert mer enn 90 prosent.

Så har bøndene enda et triks. Hvis noen hevder at selvforsyningen faktisk er god, så kontrer bøndene (og Nationen) med at mange av de norskproduserte varene (kjøtt for eksempel fra storfe, svin og kylling) ikke er helt norsk likevel, fordi norske bønder kjøper og bruker utenlandsk og importert fôr.

Den norske kjøttdeigen i frysedisken er ikke helt norsk, og da går selvforsyningen angivelig ned.

Det er som å si at norskproduserte skip fra norske verft ikke er norskproduserte hvis det har vært ansatte fra Polen eller Litauen ved verftet.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) kan få mange morsomme oppgaver for norsk import og eksport.

Kan vi ikke gjøre det enklere: Vi gir hver bonde en halv million kroner, og så kan de gjøre som de vil.

Slutte å jobbe eller selge de bærene de har, og de kan beholde alle salgsinntektene. En halv million til hver. Sitte i solnedgangen og strikke og mimre om Godt Norsk.

Fra meg og deg.