<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det rakner helt for Ap

Publisert 11. feb.
Oppdatert 15. feb.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
Article lead
lead
Statsminister Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg. foto: ntb
Statsminister Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg. foto: ntb

Dette var Trygve Hegnars leder mandag 12. februar 2024.

Politikken er litt uspennende for tiden. Det mest oppsiktsvekkende er usikkerheten rundt helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave, som kan føre til hennes avgang, og avsløringen av at Erna Solbergs ektefelle, Sindre Finnes, ikke er utdannet siviløkonom slik Erna Solberg og Finnes har hevdet.

Det er pinlig for den tidligere statsministers ektefelle, på samme måte som de skjulte aksjehandlene (mer enn 3.000) var det, men velgerne ser ut til å blåse i det.

Den siste meningsmålingen, fra ABC Nyheter, gir Arbeiderpartiet en oppslutning på 17,6 prosent og Høyre 31,2 prosent.

Mens det såkalte kommentariatet (i avisene, NRK og TV 2) nesten enstemmig har sagt at Solberg og Høyre ville bli hardt rammet av alle habilitetssakene, er det ikke tegn til dette i tallene. Høyres hopp med 5,7 prosentpoeng er nesten for godt til å være sant. Og Aps fall til 17,6 prosent er illevarslende.

Basert på oppslutningen nå, er Erna og Sindre på full fart tilbake til statsministerboligen, mens Ap de siste 15 av 16 måneder har ligget under en oppslutning på 20 prosent, og nå med fallende tendens. Kanskje velgerne ikke liker Kjerkol.

Statsminister Jonas Gahr Støre satser alt (eller tror på) på at velgerne vil strømme tilbake til Ap når den personlige økonomien blir bedre. Vi skal få et bra lønnsoppgjør, rentetoppen nås og prisstigningen skal ned. «Da får folk økt kjøpekraft,» sier statsministeren.

Folk har fått med seg at kjøpekraften har stått stille siden 2015, men nå snur det, og det skal Ap belønnes for.

Det kan gå bra, og det er halvannet år til valget i 2025.

Men det er et usikkert kort. Velgerne kan få skatter og avgifter de ikke liker, prisveksten er fortsatt altfor høy, kronekursen kan bli svekket og gjøre utenlandsreiser dyrere og hva lønnsoppgjøret vil gi er usikkert.

En drømmeøkonomi for husholdningene blir det ikke.

Politiske prosjekter? Noe å kjempe for?

Ikke lett å finne. Aps nestleder og næringsminister, Jan Christian Vestre, sier at Ap «hører hjemme på 30 prosent.» Noe slikt har ikke Ap hatt siden 2017.

Ikke mange vil ta et slikt veddemål i dag.

Da må økonomien virkelig blomstre det kommende året.