<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ville bruke klimatoppmøtet til å selge olje

Lekkede dokumenter viser hvordan Emiratene har planlagt å bruke COP28-toppmøtet til å lande oljeavtaler med andre land. 

Publisert 27. nov. 2023
Oppdatert 27. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
KLIMAVERT: Oljetopp og vertskap for klimatoppmøtet, Sultan Ahmed Al Jaber, skal ha planlagt en rekke møter under COP28 med tvilsomme diskusjonstemaer.  Foto: Bloomberg

De forente arabiske emiratene planla å bruke møter på COP28-klimatoppmøtet, som de er vertskap for senere denne uken, til å fremme olje- og gassavtaler med andre land, viser lekkede saksdokumenter som den ideelle organisasjonen Centre for Climate Reporting har fått tak i samarbeid med BBC.

I dokumentene kommer det frem at Sultan al-Jaber, som er vertskap for klimatoppmøtet og leder for oljeselskapet Adnoc, har planlagt å diskutere potensielle olje- og gassavtaler med 15 land, blant annet Kina, Brasil og Tyskland. 

En talsperson for COP28 avviser påstandene og hevder at dokumentene er «uriktige» og «ikke verifiserte», og legger til at dokumentene ikke er blitt brukt i møter som gjelder klimakonferansen.

Ifølge FNs Klimakonvensjons adferdskodeks bør valgte og utnevnte tjenestemenn ikke bruke sin rolle for å søke privat gevinst eller fordel, eller representere interessene for andre grupper.

«Diskusjonspunkter»

I dokumentene er det blant annet foreslåtte «diskusjonspunkter», som for eks. med Kina hvor Adnoc, som er statseid oljeselskap, skal være «villig til å vurdere internasjonale LNG-muligheter i Mosambik, Canada og Australia», skriver BBC. 

I tillegg antydes det at man vil fortelle en colombiansk minister at Adnoc «står klar» til å hjelpe Colombia med å utvikle sine fossile brenselsressurser.

Det er også samtalepunkter for 13 andre land, hvor det er vil komme frem at Adnoc ønsker å samarbeide med deres regjeringer om å utvikle prosjekter innen fossile brensler.

BBC skal ha sett e-postutvekslinger der COP28-personell blir fortalt at Adnoc- og Masdar-diskusjonspunkter «alltid må inkluderes» i saksnotatene, men hos COP28 avviser de at dette er sant. 

Det også uklart hvor mange ganger Jaber og hans kolleger har tatt opp disse diskusjonspunktene i møter med utenlandske statsledere. Men ovenfor den britiske rikskringkasteren har imidlertid 12 nasjoner fortalt at det enten ikke ble diskutert kommersielle aktiviteter under møtene, eller at møtet ikke fant sted.

COP28 varer fra 30. november til 12. desember.