<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kapitalens grådighet

Publisert 23. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 316 ord
LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: NTB

LO-leder Peggy Hessen Følsvik var forleden på den årlige Kartellkonferansen på Gol, og der ba hun statsminister Jonas Gahr Støre «ta rentegrep». LO er nemlig kommet til at det er en manglende tro på Arbeiderpartiets løsninger i den økonomiske politikken, og «velgerne tar ikke feil. Vi får det resultatet vi fortjener».

Et historisk dårlig valg for Ap, som ikke lenger er landets største parti.

Men å be Støre om ta et rentegrep, er temmelig langt unna hva som er mulig og ønsket.

Det er ikke noe statsministeren kan gjøre med renten.

Norges Bank er suveren når det gjelder å styre pengepolitikken, og det burde en LO-leder vite.

Veksten i konsumprisene var i oktober 4 prosent. Kjerneinflasjonen var på skremmende 6 prosent.

Målet for pengepolitikken, LO-leder Følsvik, er 2 prosent. Det er dit sentralbanksjefen og Norges Bank skal. Det hjelper overhodet ikke å rope på Støre.

For å nå målet, må den økonomiske aktiviteten noe ned, og derfor er det sannsynlig at styringsrenten blir satt opp i desember. Arbeidsledigheten vil ventelig gå noe opp.

Følsvik liker ikke tanken, og sier at «hvis arbeidsledigheten begynner å bre seg, så mener jeg det er behov for å justere mandatet til Norges Bank».

Hun fatter det altså ikke. Hele poenget med de høye rentene er å få den økonomiske aktiviteten ned, noe som ofte gir en noe høyere ledighet.

Hvis prisveksten er for høy, forsvinner lønnsveksten i prisstigningen. En høyere rente som gir lav prisvekst (2 prosent), gir altså mer i lommeboken (å kjøpe for).

Det er ABC, dette her.

For å rømme unna realitetene, fortalte LO-sjefen Kartellkonferansens deltagere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, at «vi må være tøffere mot kapitalens grådighet. Vi må sikre fellesskapets inntekter gjennom tiltak mot skatteunndragelser».

Ganske så patetisk. Aldri har fellesskapets inntekter vært større. Aldri har skatteinntektene vært større. Det er husholdningene og kapitalistene som er taperne i inflasjonstider.