<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Matkø er ikke et vakkert syn, men…

Publisert 16. okt. 2023
Oppdatert 19. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
Stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson. foto: Eivind Yggeseth

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen tirsdag 17. oktober 2023


Det er liten tvil om at mange barnefamilier og andre vanskeligstilte grupper vil få det vanskeligere de kommende månedene. Det blir mer renter å betale, strømprisen vil øke fra et lavt nivå, bensinprisen går kanskje opp og matvareprisene faller neppe (som i september).

Rødts stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson ber derfor statsminister Jonas Gahr Støre «ta grep nå.» Statsministeren kan ikke bare sitte og se på matkøer i Norge.

Kristjánsson vil ha 30 millioner kroner ekstra til de frivillige organisasjonene som deler ut mat. «Det finnes en ting verre enn en matkø. En matkø hvor det ikke er mat nok til alle,» sier han til Dagbladet.

30 millioner ekstra skal gjøre susen, og «30 millioner er piss i havet for regjeringen, men hverken Matsentralen eller de frivillige organisasjonene fikk det de håpet på.»

Pengene må gå dit man tror behovet er størst

Vi tror det er vanskelig for statsministeren å drive en slik sosialpolitikk rett etter at statsbudsjettet er lagt frem. Støtten vil vanskeligstilte grupper bør gå via Nav, og i statsbudsjettet for neste år er det flere tiltak som slår bra ut. Som økningen i barnetrygden, redusert makspris for foreldrebetaling i barnehagen, gratis barnehage for noen og valgutspillet om redusert makspris i barnehagen med 1000 kroner per måned.

Alt dette hjelper de fattige.

Men likevel øker matvarekøene. Det er jo fattige uten barn, og levekostnadene går opp.

Vi er derfor enig med Mímir Kristjánsson. Noe må gjøres. Matkøene er et dårlig signal.

Men det er en liten hake. Det er sikkert korrekt at matkøene øker, men det er kommet nye grupper inn som ber om gratis mat. Noen hevder at 70-80 prosent av matkøene består av flyktninger fra Ukraina, og med 50.000 flyktninger er det ikke så rart at en del finner veien til matkøene. Gratis er gratis. Men vi må jo legge til grunn at støtten til flyktningene skal gi den nødvendige økonomiske støtten de trenger.

Det skal ikke være nødvendig at matkøer blir den nye flyktninghjelpen.

30 millioner kroner er, sant nok, piss i havet, men pengene må gå dit man tror behovet er størst.