<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå vil han investere «russiske» skattepenger

Belgias statsminister Alexander De Croo vil hjelpe Ukraina med 1,7 milliarder euro. Pengene henter han fra beskatning av frosne russiske aktiva. 

Publisert 11. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
DRAR INN «RUSSISK» SKATT: Belgia og statsminister Alexander de Croo. Foto: NTB

Etter at Vladimir Putin gikk inn i Ukraina i februar i fjor, har Vesten frosset den russiske sentralbankens aktiva i utlandet for å hemme presidentens krigsmaskin i størst mulig grad. 

Onsdag varsler Belgias statsminister Alexander De Croo at landet vil investere 1,7 milliarder euro i hjelp til Ukraina, penger som skal tas av landets skatteinntekter fra frosne russiske midler. Over 200 milliarder euro av sentralbankens utenlandske aktiva er nå frosset, hvorav det meste av beholdningen befinner seg i Europa.

Reinvesterer

Mesteparten av dette igjen er å finne hos den belgiske oppgjørskjempen Euroclear, som reinvesterer de russiske obligasjonene ved forfall og genererer overskudd som er gjenstand for 25 prosent selskapsskatt i Belgia.

Etter et møte med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i Brüssel onsdag, opplyste De Croo ifølge Bloomberg til pressen onsdag at det øremerkede beløpet vil gå til militært utstyr, gjenoppbygging og humanitær hjelp i Ukraina.

Utspillet fra Belgias statsminister kommer mens EU og G7-landene fremdeles diskuterer en plan for å beskatte overskuddene som genereres fra frosne russiske statsmidler og kanalisere inntektene til Kyiv.

Yellen-støtte

På en pressekonferanse i Marrakech, der Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken avholder sine årlige generalforsamlinger, ga USAs finansminister Janet Yellen sin støtte til De Croos initiativ og karakteriserte det som både «rimelig» og «forskjellig fra faktisk å beslaglegge pengene.»

De Croo håper ifølge nyhetsbyrået at EU snart vil ta en beslutning på planen om å bruke skattepenger fra frosne russiske aktiva til å finansiere Ukraina-hjelp.