Klenodium fra Slottet
En lysekrone fra 1848 som har hengt på Slottet, kan nå bli din.
Det er ikke lenger slik at alle bare vil ha nye ting til hjemmene sine. Interiørekspertene snakker stadig om miks og match av nytt og gammelt. Gamle og utsøkte gjenstander trenger heller ikke å være dyre hvis man sammenligner med hva man må bla opp for i byens highend møbelforretninger.
Nå selges deler av en samling bestående av alt fra lysekroner til klokker, servise, glass og bestikk fra en annen tid hos Grev Wedels Plass Auksjoner (GWPA) i Oslo.
– Det som har vært i Morten Stamnes’ samlinger, kjennetegnes ved høy kvalitet, forteller Hans Richard Elgheim hos GWPA.
Det som har vært i Morten Stamnes’ samlinger, kjennetegnes ved høy kvalitet.Hans Richard Elgheim, GWPA
– Det erfarte vi da vi solgte fra hans samlinger i 2021. Da var interessen stor. Mange oppdaget nok at for eksempel et utsøkt Louis XVI-møbel eller en tilsvarende lysekrone fint lar seg kombinere med et moderne interiør, sier Elgheim.
Stamnes er både en kjent samler og sitter også på stor ekspertise om bymøbler og ikke minst også lysekroner, som han reparerer. Han har alt fra Slottet til ambassader og fine fruer på kundelisten sin i det som betraktes som et døende yrke.
Louis XVI-stil
Den klassisk pregede kunstoppfatningen som bredte seg under Ludvig XVIs regjeringstid. Det var i perioden 1774–1792. Programmatisk ble den utformet i Frankrike som en protest mot rokokkoen på midten av 1700-tallet. Den danner overgangen til den strengere klassisismen under Napoleon 1.
– Folk vil handle på nett
I begynnelsen av november organiserer auksjonshuset en nettauksjon med en rekke gjenstander fra nettopp Stamnes. Gjenstandene skal vises i ærverdige Schafteløkken på Frogner, hvor mange av leserne fort har vært på en fest eller to.
Morten Stamnes er en kjent profil i byens antikvitetskrets. Han er en av få som blant annet mestrer å reparere gamle lysekroner og gulvur. I mange år hadde han forretningen Morten Stamnes Byantikviteter & Interiør i Elisenbergveien på Frogner i Oslo.
– Leiekontrakten min går ut snart. Derfor flytter jeg til Schafteløkken nå, sier Stamnes til Kapital.
– Det lønner seg ikke å ha butikk lenger. Folk vil handle på nett. Mange av kundene mine var innom Skafferiet eller fikk ordnet neglene sine i området. Nå har de butikkene også gitt seg. Jeg selger nå fra min store samling fordi det har blitt mye gjennom årenes løp, og jeg trenger å slanke den litt.
Det lønner seg ikke å ha butikk lenger. Folk vil handle på nett.Morten Stamnes, samler og butikkinnehaver
– Proveniens fra Slottet
Stamnes er lidenskapelig opptatt av eldre gjenstander og markerer selv 50 år som samler.
– Det er utrolig hyggelig og givende å kunne leve med gode antikviteter. Godt 1700-talls håndverk som har god funksjon og kvalitet, er flott. Lysekronene lyser og viser vei blant kommoder, stoler og speil som former et trygd og levende interiør, sier han.
– Jeg har med en lysekrone med proveniens fra Slottet, solgt på lysekroneauksjonen i 1903. Den har vært en del av den opprinnelige lysekronebesetningen i 1848, er i helt original stand og blir montert med elektrisitet. Med er også et flott nederlandsk gulvur fra Bergehus, med skip i bevegelse, kronet med Atlas stående på jordkloden, holdende himmelhvelvingen. Det ene britiske spisebordet har proveniens fra kunsterekteparet Elena Engelsen og Per Ung, sier han.
Gjenstandene vises på Schafteløkken fra 6. november. Nettauksjonen åpner samme dag og avsluttes 11. november. Utvalget har en samlet forhåndsvurdering på to millioner kroner.
Sønnen involvert
Stamnes har ikke tenkt å pensjonere seg. Fremover skal han bruke mest tid hjemme hos kunder og oppgaver som maleribelysning og reparasjoner.
– Det er da jeg tjener penger. Jeg har også leid et par rom i Schafteløkken. Det er åpent etter avtale.
Sønnen Darian Nicolay var ferdig på videregående i vår og studerer matematikk og økonomi på Universitetet i Oslo. Han er også blitt involvert i butikken på deltid.
– Han blir nok hverken bonde eller antikvitetshandler. Men han kan binde lysekroner og se forskjellen på alder på glass. Det er fint kunnskapen blir holdt ved like.
– Planlegger du enda flere salg?
– Nei, det blir i så fall når jeg er i graven, sier Stamnes.
Morten Stamnes er gift med Kaare Framstad, eiendomssjef i Hegnar Media.