<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Seiersropet: Her løfter Erling Braut Haaland trofeet etter at Manchester City vant Premier League forrige sesong. Nå har han også notert seg på 194. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste.  Foto: Molly Darlington/Reuters/NTB

Pengene renner inn for superspissen

I mai kunne han løfte trofeet i Premier League, men det er ikke bare på banen Erling Braut Haaland utmerker seg. Han fortsetter også å sparke seg oppover Kapitals 400 rikeste-liste. 

Publisert 19. sep.Oppdatert 19. sep.
Lesetid: 8 minutter

I skrivende stund har Erling Braut Haaland scoret to hat-trick på fire kamper i årets Premier League. Sensasjonen fra Bryne på Jæren fortsetter å gjøre det skarpt med tall som får eksperter verden over til å gi seg over i nesegrus beundring. Han tangerer allerede rekorden for antall hat-trick med legender som Michael Owen, Harry Kane og Thierry Henry.

– Hinsides all fornuft, påpeker ekspertkommentator Lars Tjærnås til Nettavisen.   

– Han er ustoppelig og et monster som er født til å score mål, sier fotballekspert Carl-Erik Torp til NRK

De to kommentarene er illustrerende for omtalen Haaland blir til del verden over. Det hersker en Haaland-feber i fotballverdenen. Men det er ikke bare på banen jærbuen skinner.  I fjor ble han historisk som første fotballstjerne som noensinne har fått nettkjenning på Kapitals 400-rikeste liste. Den gang vurderte vi formuen hans til å være verdt 1,8 milliarder kroner. 

I år kan vi bare konstatere at spissen ikke slo seg til ro med det. Jærbuen har landet en rekke nye lukrative sponsoravtaler, og vi har estimert hans nåværende formue til hele 2,3 milliarder kroner. En halv milliard opp på et år. 

Markedsverdien til Haaland bare fortsetter å stige.

Tor Geir Kvinen, førsteamanuensis ved UiA

Tallene overrasker ikke førsteamanuensis Tor Geir Kvinen ved Universitetet i Agder, som er ekspert på fotballøkonomi.

– Markedsverdien til Haaland bare fortsetter å stige. Han blir oftere og oftere nevnt som verdens beste spiss, og det er ingen tvil om at han stadig får bedre kort på hånden i forhandlinger. 

Trolig verdt mye mer

Det er en vanskelig øvelse å regne på inntektene til fotballspillere. Det skjer mye i de dype bakrom hvor agentene har kontrollen. Vi har blant annet sett bort fra eventuelle bonuser. Selv om det er høyst sannsynlig at han har makset ut disse, er det ikke garantert inntekt. Kapitals anslag på Haaland er konservativt, men selv med et konservativt anslag kan vi notere ham på 194. plass på årets liste over Norges 400 rikeste.

For å finne Erling Haalands virkelige formue har vi brukt to beregningsmetoder. Den første dreier seg om å finne netto verdi av aggregert inntjening til dagens dato, der vi har justert for skatt og forbruk. I tillegg må vi finne nåverdien av hans fremtidige inntekt, der han har flere aktive kontrakter. Haalands viktigste kontrakter er med Manchester City og Nike. Samlet tjener han ca. 600 millioner årlig på det, men han har også flere andre sponsoravtaler som øker hans inntjening betydelig. Fra denne inntjeningen har vi også justert for skatt og forbruk.

Siden vi mangler detaljer rundt hver enkelt avtale, er vi forsiktig med anslagene for dem. Samlet estimerer vi opp rundt 100 millioner ekstra i inntekt pr. år på sponsorinntekter fra disse avtalene.

Idrettsstjerner

Navn Formue Idrett
Erling Braut Haaland 2.300 Fotball
Bjørn Dæhlie 900 Langrenn
Martin Ødegaard 850 Fotball
Viktor Hovland 475 Golf
Casper Ruud 475 Tennis
Bjørn Maaseide 375 Sandvolley
Magnus Carlsen 275 Sjakk

Prosjekt Haaland

For å komme frem til nåverdien av denne fremtidige inntjeningen, må vi neddiskontere med et rimelig avkastningskrav. Her har vi valgt et avkastningskrav basert på hvilken avkastning “Camp Haaland” ville fått dersom de kunne investert den fremtidige kontantstrømmen et alternativt sted i dag. Basert på Haalands aktivitet i eiendoms- og i verdipapirmarkedet har vi satt et avkastningskrav et sted mellom risikofri rente og normal yield for eiendom i Oslo. 

Vi ser på fotballspilleren Erling Haaland som et prosjekt som utløper ved kontraktslutt i Manchester City i 2027. Selv om hans karriere trolig vil vare lenge etter dette, vil det alltid foreligge en risiko for skader. Derfor velger vi å begrense kontantstrømmen til dette. Man vet aldri hvor lenge en idrettskarriere vil vare, noe for øvrig hans far, Alfie Haaland, vet altfor godt.

– Kan tjene en milliard i året

Årets notering er på ingen måte slutten, skal vi tro ekspertene. Alt tyder på at Haaland bare er i startgropen. 

– Fotball er verdens største idrett. Både når det gjelder økonomi og oppmerksomhet. Vi kommer til å se stadig høyere lønninger og lukrative sponsoravtaler, og Haaland vil bare tjene mer. Det eneste som kan spore av dette toget er om han får en skade, eller plutselig blir en dårligere spiller, påpeker Kvinen. 

Det eneste som kan spore av dette toget er om han får en skade, eller plutselig blir en dårligere spiller.

Tor Geir Kvinen, førsteamanuensis UiA

Kvinen viser til at Haaland stadig lander store sponsoravtaler, og at han har et bredt spekter å spille på når det gjelder merkevaren sin. 

– Det er i sponsoravtaler pengene ligger.  Det skulle ikke forundre meg om at han ender med milliardinntekter i året.

Fotballeksperten er derimot klar på at for spillere i Haalands klasse er det avgjørende at de har gode folk rundt seg. 

– Det virker som om Haaland har et godt team rundt seg i dag. Det er avgjørende for den videre veksten. 

– Vil bare fortsette: Såfremt ikke noe uforutsett som en skade inntreffer, mener førsteamanuensis Tor Geir Kvinen ved UiA at Haaland trolig vil oppnå milliardinntekter i året. Foto: Universitetet i Agder

 – De gjør alt rett

Det er ikke bare bare å forvalte interessene til en spiller som Haaland. Hvilke sponsorer skal han knytte seg til? Hvordan få ham til å trives og prestere godt på laget? Når skal man bytte klubb? Spilleragent Ole Ray Grødseth har stor respekt for teamet rundt Haaland i dag. 

– De har gjort alt rett, virker det som. Teamet virker tvers igjennom gjennomført og proft. Det er ingen skandaler, og ingen negativitet. Han fremstår fremdeles nærmest med en gutteaktig sjarm og lun humor. Uansett hvem man snakker med, ser alle ut til å slåss om å komme med gode karakteristikker av ham, og det er ikke bare på grunn av hans suksess, men like mye hvordan han ter seg. Hva sponsorer angår kan han velge og vrake, kommenterer Grødseth.

Han mener Haaland er blitt en verdifull ambassadør også for Norge. 

– Haaland er grunnen til at stadion er full når Norge taper poeng mot Kasakhstan. Er du i Malaysia og tar en taxi og sier du er fra Norge, svarer sjåføren med spørsmål om Haaland. I europeisk forstand kan jeg ikke se noen merkevarer som er i nærheten av Haaland, sier Grødseth og understreker:

– Det finnes ikke noe tak for ham. The sky is the limit, som de sier. 

Trekker inn publikum: Selv kamper mellom Norge og Kasakhstan trekker fulle tribuner når Haaland er på banen, bemerker spilleragent Ole Ray Grødseth humrende til Kapital. Foto: Terje Pedersen/NTB

Med pangstarten på årets Premier League mener eksperten at Haaland allerede er godt posisjonert til å vinne den gjeve Gullballen – Ballon d’Or, som prisen heter på originalspråket fransk. I fjor ble han slått av Lionel Messi. 

– Han er en åpenbar kandidat. 

Hva angår Messi, er han i utenlandske medier anslått til å være verdt om lag seks milliarder kroner, men jærbuen tetter stadig gapet. Messi har oppnådd noen eventyrlige overgangssummer i sin karriere. Da han gikk til Paris Saint-Germain, skal kontrakten ha hatt en verdi på om lag 1,1 milliarder kroner, ifølge franske medier. 

– Vil vi se Haaland gjøre klubbytter for lignende summer fremover? 

– Én ting er penger, men gode spillere må også spille for gode klubber. Manchester City er en av verdens beste klubber. Spørsmålet er når du skal begynne å melke markedet. Det er farlig å gjøre det før du har nådd toppen, og Haaland er langt derfra. Han prioriterer nok det sportslige lenge ennå. 

Haaland er grunnen til at stadion er full når Norge taper poeng mot Kasakhstan.

Ole Ray Grødseth, spilleragent

Drahjelp til neste generasjon

– Du kunne egentlig laget en sak bare om Martin Ødegaard, hadde det ikke vært for at Haaland er så mye større, påpeker Tor Geir Kvinen. 

Poenget er at Norge er blitt noe av en fotballmaskin, noe som også gjenspeiler seg i spillerlønningene. Ødegaard, som i 2022 fikk rollen som Arsenal-kaptein, er ingen økonomisk sinke.  Kapital har anslått at han nå er god for 850 millioner kroner – 350 millioner mer enn på samme tid i fjor. Det er fremdeles endel under kravet for å få en fot på Kapitals 400 rikeste-liste, men også han oppnår stadig bedre og bedre resultater. Også økonomisk.

Kvinen mener at både Haaland og Ødegaard har dratt opp interessen, verdien og minst ferdighetene til nye generasjoner norske spillere. Han bemerker at det er fullt mulig at det kommer flere norske suksesser fremover. 

– Flere av de som kommer etter dem vil profittere på dette.

En helstøpt generasjon: Haaland er ikke alene om å få opp nivået i norsk fotball. Spillere som Martin Ødegaard (bildet), Alexander Sørloth og Julian Ryerson er alle eksempler på både at talentene blomstrer og at pengene renner inn. Foto: Terje Pedersen/NTB

Overgår alle 

Hva formuene til Norges øvrige aktive idrettsstjerner gjelder, er det et gap opp til Haaland som er vanskelig å tette. Ødegaard er på en andreplass i denne sammenhengen, etterfulgt av golfesset Viktor Hovland. 

I fjor anslo Kapital at han var verdt 500 millioner kroner, men i år har vi nedjustert dette estimatet noe – til 475 millioner kroner. 2024 ble et tøft år for Hovland, som etter eget utsagn hadde den dårligste sesongen i sin karriere. Det tok seg opp i siste halvdel, og han avsluttet med en tolvteplass i Tour Championship. 

Slagkraftig: Golfesset Viktor Hovland har hatt en litt dårlig sesong i år, men er fremdeles verdt 475 millioner kroner. Foto: AP/NTB

Etter Hovland følger tennisspiller Casper Ruud. Ruud falt nylig ned til 9.-plass på ATP-rankingen. Dette etter å ha vært rangert som nummer to i verden. Derimot har han gjennomført en sterk sesong og sikret seg en plass i ATP-sluttspillet i Torino i november. Kapital har estimert at hans formue så langt i karrieren ligger på omtrent samme nivå som Hovland – 450 millioner kroner. 

Klar for sluttspill: Casper Ruud fortsetter å spille godt. Han har sikret seg en plass i ATP-sluttspillet i Torino i november. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/NTB

Tross debatten om hva som er idrett vil vi i år også trekke frem verdenseneren i sjakk, Magnus Carlsen. Vi anslår at han pr. i dag er verdt om lag 275 millioner kroner. Formuen til Carlsen er i hovedsak bygget på premier fra turneringer, sponsoravtaler med blant andre Unibet, Mastercard og Puma, samt inntektene fra selskapet Magnuschess. 2024 ble nok et godt år for Carlsen, som har økt formuen sin jevnt og trutt de siste årene. 

Strategen: Verdensener i sjakk, Magnus Carlsen, ser ut til å utnytte talentet sitt også borte fra brettet. Han er god for om lag 275 millioner kroner. Foto: Carina Johansen/NTB