<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bidens sønn mottok over én milliard fra russisk oligark

Bidens sønn, Hunter Biden, har angivelig mottatt over én milliard kroner fra en av Russlands rikeste kvinner. Nå etterforskes han av FBI.

Publisert 19. okt. 2022
Oppdatert 19. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 381 ord
TOK IMOT MILLIONER: Her USAs president Joe Biden og hans sønn, Hunter Biden, som det har stormet rundt den siste tiden.  Foto: NTB

Joe Bidens sønn, Hunter Biden, har angivelig mottatt over 100 millioner dollar, altså over én milliard norske kroner, fra en russisk oligark, avslører blant annet Daily Mail som har fått tilgang til e-poster og dokumenter.

De heftige innbetalingene ble overført hans eiendomsselskap, Rosemont Realty, for eiendomsinvesteringer over hele USA. 

Pengene kom fra Elena Baturina, en av Russlands rikeste kvinner, som er enken til den tidligere korrupte ordføreren av Moskva, Jurij Luzjkov, og en nær alliert av president Vladimir Putin.

GODE VENNER: Her president Vladimir Putin sammen med daværende Moskva-ordfører Jurij Luzjkov(døde i 2019) og daværende kone Elena Baturina. Her avbildet i 2006. AFP

Baturina var på et tidspunkt den rikeste kvinnen i Russland, og har en nåværende nettoformue på 1,4 milliarder dollar, ifølge Forbes. 

Forholdet mellom Bidens sønn og Baturina har tidligere vært i søkelyset, ettersom at det i 2014 ble avslørt at hun overførte 3,5 millioner dollar til et selskap knyttet til Hunter. Dette for en «consultancy agreement».

Møttes på oligark-hotell

Mindre enn to måneder etter bankoverføringen møttes Hunter og Baturina på hotellet Villa d'Este - et populært tilfluktssted for russiske oligarker med utsikt over Comosjøen i Italia.

POPULÆR BLANT OLIGARKER: Hotellet Villa d`Este ved Comosjøen, Lombardia, Italia. Her koster et rom fra 13 tusen kroner natten i høysesongen. Dreamstime

Det ble aldri avklart hvor de 3,5 millionene forsvant, men DailyMail avslører at Hunters økonomiske forhold til Baturina er langt mer omfattende.

I 2012 skulle Hunters selskap investere 70 millioner dollar i kontorlokaler i syv amerikanske byer. Dokumenter viser at Baturina investerte 40 millioner dollar i eiendomssatsingen.

I 2015 ble Baturina også invitert av Hunter for å møte hans far – Joe Biden.

Ifølge New York Post har Hunter angivelig mottatt over 100 millioner dollar totalt over det siste tiåret fra oligarken, som er en av få som ikke er sanksjonert.

I september 2020 ble en rapport publisert hvor uforklarlige bankoverføringer til presidentens sønn ble flagget. 

Etterforskes av FBI

Hunter Bidens omgang med utenlandske milliardærer blir nå gransket av amerikanske føderale påtalemyndigheter, og han etterforskes for potensiell hvitvasking av penger, ulovlig lobbyvirksomhet og påståtte skatteforbrytelser.

Ifølge varslere er FBI er i besittelse av «voluminøse bevis» på «potensiell kriminell oppførsel» av Hunter, knyttet til hans utenlandske forretningsforbindelser med Kina og Ukraina, ifølge Washington Examiner.